Demografski pad

U BiH živi oko 777.000 mladih osoba, što je za 315.000 manje nego ‘91.

17.04.2016.
u 07:00

Istraživanja su pokazala kako četiri od pet mladih osoba u BiH žele napustiti zemlju

“Budućnost BiH je na mladima”- dobro je poznata fraza. No, u zemlji političkog kaosa, ekonomske krize i zamrlog gospodarstva te urušenih moralnih i obrazovnih standarda, mladi ne vide budućnost u svom zavičaju. A kakva je tek budućnost države u kojoj je sve manje mladih osoba, piše Večernji list BiH.

Sve je manje mladih

Bosna i Hercegovina postaje zemlja staraca. Sve je manje mladih osoba. Trenutačno u BiH živi oko 777.000 mladih osoba u dobi od 15 do 30 godina, što je za 315.000 manje nego 1991. godine kada ih je bilo 1,091.775. Sve je manje i onih mlađih od 15 godina - tek 607.100.

Istraživanja su pokazala kako četiri od pet mladih osoba u BiH žele napustiti zemlju. Podaci pokazuju kako je nezaposlenost problem broj jedan mladih u BiH, a iznosi oko 67%. Od toga, 13,4% nezaposlenih mladih nezaposleno je manje od 12 mjeseci, polovina dulje od dvije godine, a svaki peti čeka na zavodu za zapošljavanje više od pet godina.

Apatija i beznađe?! Mladi ne vjeruju u bolju budućnost. I oni koji su trenutačno u školi ne vjeruju da će biti posla za njih. Ankete su pokazale kako 79% mladih ne vjeruje da će im obrazovanje koje su stekli ili još uvijek stječu pomoći zaposliti se u struci.

Mladi većinu slobodnog vremena provode za računalom, rijetko čitaju, što ih otuđuje od realnog svijeta. No ima i pozitivnih primjera koji dokazuju kako u BiH ima aktivnih i odgovornih tinejdžera koji su spremni ostati i učiniti stanje u toj zemlji boljim.

Poražavajuća je činjenica da svaka četvrta zaposlena mlada osoba radi na poslovima koji su u potpunosti različiti od usmjerenja vlastitog obrazovanja, što uzrokuje značajne nedostatke znanja i vještina potrebnih za obavljanje posla. Mladi sa završenim srednjim stručnim obrazovanjem imaju vrlo slabe izglede na postojećem tržištu rada. U najvećoj mjeri ne uspijevaju se zaposliti na poslovima za koje su se školovali.

Neformalno tržište

Općenito, mladi imaju najveće izglede za zapošljavanje na neformalnom tržištu rada, na nekvalitetnim poslovima sa slabim uvjetima za rad, bez bilo kakve sigurnosti. Ovo je budućnost većine mladih. Oni to znaju i ta spoznaja ostavlja dugoročne negativne posljedice na njihovo mentalno zdravlje, aktivnost, obiteljski i društveni život.

Nije ni čudo što mladi žele napustiti Bosnu i Hercegovinu.

Istražujući motive pokretljivosti mladih u našoj zemlji, uključujući i odlazak u inozemstvo, utvrđeno je kako bi to učinilo čak 67,8 posto mladih radi poboljšanja životnog standarda, iza toga je rangirana potreba i mogućnost zaposlenja, bijeg od nepovoljne situacije u zemlji itd.

Utvrđeno je kako su najčešće nezaposlene osobe one s trogodišnjom srednjom školom (29,2 posto) te četverogodišnjom srednjom školom (50,4 posto). U strukturi zaposlenih, najzastupljeniji su oni s četverogodišnjom srednjom školom (54,5 posto) te s višom i visokom naobrazbom (25,5 posto).•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije