REFERENDUM

U BiH ZA glasalo 96 posto ljudi, a PROTIV 3,6 posto

Referendum brak
Sanjin Strukić/PIXSELL
03.12.2013.
u 09:13

Doznajemo, međutim, kako je nekoliko desetaka građana, također, jednostavno odustalo od glasovanja budući da su, kako bi mogli sudjelovati u referendumu, morali čekati po sat i pol vremena kako bi dobili posebnu potvrdu

U Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Mostaru glasovalo se u nedjelju još oko dva i pol sata od zatvaranja svih drugih glasačkih mjesta. Dapače, glasovalo se strpljivo čak i onda iako su se u 20 sati praktično znali rezultati referenduma koji je potaknula udruga “U ime obitelji” i kojim je definirano da se promijeni Ustav Hrvatske po kojoj je brak zajednica muškarca i žene.

Svi ipak glasovali

Doznajemo, međutim, kako je nekoliko desetaka građana, također, jednostavno odustalo od glasovanja budući da su, kako bi mogli sudjelovati u referendumu, morali čekati po sat i pol vremena kako bi dobili posebnu potvrdu. Unutar Generalnog konzulata čak su se mogla čuti i negodovanja te povici nezadovoljstva protiv aktualne vlasti u Zagrebu. Problema jedino nisu imale osobe koje su se ranije, do 20. studenoga registrirale za glasovanje i one su svoje pravo mogle ostvariti za najviše deset minuta. U Generalnom konzulatu RH u Mostaru je, inače, ukupno glasovao onoliki postotak osoba u odnosu na cijelu dijasporu koliko je u Hrvatskoj osoba bilo protiv referendumskog pitanja. Oko 35,4 posto glasača ukupnog broja dijaspore i BiH, koji je iznosio više od 13.078, bilo je u Mostaru. Istodobno izvan Hrvatske je protiv referendumskog pitanja glasovalo 2346 hrvatskih državljana što čini 17,40 posto. U BiH je u nedjelju, pak, ukupno glasovalo 5727 hrvatskih državljana s pravom glasa. Bilo je 14 nevažećih listića. Velika većina građana poduprla je inicijativu, oko 96 posto, dok je istodobno protiv bilo 209 ili 3,65 posto. U Generalnom konzulatu u Mostaru su hrvatski državljani, vjerojatno, srušili rekord u odnosu na druge dijelove svijeta i Hrvatske. ZA prolaz referenduma je bilo 4643, a PROTIV njih 43, što predstavlja 0.91 %. Ovdje je bila i polovina nevažećih listića, ali i 82 posto ukupnog broja izašlih hrvatskih državljana u BiH. Drugo po redu je Veleposlanstvo u Sarajevu gdje je glasovalo 580 osoba s pravom glasa. Za definiciju braka kao zajednice muškarca i žene bilo je 483 osobe odnosno 20% od onih koji su tamo glasovali. Po dobivenim podacima, u Tuzli je još glasovalo 307, a u Banjoj Luci 135 osoba, no pri tome nismo dobili podatke o opredjeljenju glasača.

Dopisno glasovanje

No, ne uvede li se dopisni način glasovanja poštom ili elektroničkom poštom, sudjelovanje na izborima i referendumu za dijasporu ili hrvatske državljane u BiH nema više nikakva smisla. Prije svega jer je najvećem broju njih fizički onemogućeno glasovanje. Na tri biračka mjesta u Mostaru glasovalo je nekoliko puta više građana nego drugdje. Ovaj je zahtjev ranije podržao dio zastupnika HDZ-a i HSP-a, no takve izmjene nisu ušle u Izborni zakon. Vrijeme je za takvu odluku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije