farmeri u iščekivanju

U BiH velike zalihe junadi zbog zastoja u izvozu u Tursku

04.11.2019.
u 16:02

Bosanskohercegovački farmeri koji se bave proizvodnjom goveđeg mesa u iščekivanju su odluke hoće li biti nastavljen izvoz mesa za Tursku.

U ovoj godini bh. proizvođači tovne junadi nisu izvezli ništa, a u prošloj godini su za Tursku izvezene skromne količine mesa.

Predsjednik Odbora za trgovinu Žuupanijske gospodarske komore i član Ekonomsko-socijalnog vijeća Tuzlanske županije Kasim Selimović objašnjava kako se dogodio niz malverzacija te osim što se uvozilo meso iz drugih zemalja, a izvozilo pod robnom markom kao meso iz BiH, bilo je i opasnijih stvari.

- Tijekom 2017. godini u jednoj od tvrtki koja je izvozila meso otkriveno je da meso nije ispravno što je znatno doprinijelo zastoju u izvozu - naglasio je Selimović.

Domaći farmeri su očekivali da će ih u ovoj godini država podržati odnosno zaštiti domaću proizvodnju, ali Selimović je mišljenja kako do toga nije došlo.

- Kao nikada do sada imamo velike zalihe tovnih junadi na farmama, oko 30.000 junadi koji su spremni za klanje i izvoz što je značajna vrijednost - ističe Selimović.

Podsjeća kako su se farmeri zadužili kod banka u iščekivanju da će se riješiti pitanje izvoza, ali do toga nije došlo te Selimović smatra da je razlog, između ostaloga, i nestabilna politička situacija.

Napomenuo je da je pred farmerima i dalje velika neizvjesnost hoće li uopće doći do izvoza jer je Turska pronašla druge zemlje od kojih uvoze meso kako bi opskrbili svoje tržište.

Bosna i Hercegovina početkom godine dogovorila je sporazum s Turskom o slobodnoj trgovinskoj uniji, ali njegova primjena nije počela te je na Vijeću ministara BiH da se u što skorijem vremenu razriješi ova pitanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije