Alarmantni podaci

U BiH sve više slučajeva nasilja nad djecom mlađom od četiri godine

27.06.2017.
u 08:00

Nasilje nad djecom postaje sve veći problem u Bosni i Hercegovini. Prema podacima UNICEF-a, u BiH je 55 posto djece dobi od dvije do 14 godina izloženo fizičkom, nasilnom discipliniranju, piše Večernji list BiH. Prema službenim podacima, samo u Republici Srpskoj godišnje se evidentira više od 600 djece koja su žrtve nasilja i zlostavljanja, a ono što zabrinjava je da je povećan broj zlostavljane djece dobi do četiri godine.

Podaci s terena

Kroz Centar za podršku djeci žrtvama nasilja i zlostavljanja pri fočanskoj bolnici za godinu i pol dana, koliko postoji, prošlo je 41 dijete i uglavnom je riječ o fizičkim zlostavljanjima u obitelji i među vršnjacima, a bilo je i pet slučajeva seksualnog zlostavljanja djece od članova obitelji ili bliske okoline. Dejan Bokonjić, šef Centra za majku i dijete Univerzitetske bolnice Foča, čiji je dio i Centar za podršku djeci žrtvama nasilja, rekao je prilikom obilježavanja Međunarodnog dana nedužne djece žrtava nasilja da taj problem treba jako ozbiljno shvatiti. “Kada ima toliko slučajeva nasilja na malom prostoru Hercegovine i istočnog dijela do Zvornika, koji su otkriveni, pitanje je koliko je slučajeva koji nisu prijavljeni i otkriveni, što zbog straha što nekih drugih razloga”, kazao je Bokonjić. Sveprisutnost nasilnih oblika ponašanja u odnosima među ljudima, medijima i zabavnim sadržajima uzimaju svoj danak u obliku povećanja tolerancije prema nasilju. Ovako formirani obrasci ponašanja nalaze svoje žrtve među slabima, obespravljenima, maloljetnima. Djeca koja su žrtve nasilja često postaju plašljive i nesretne osobe ili se mogu i sama početi ponašati nasilno. Posljednjih godina sve češće se pojavljuju i videosnimke vršnjačkoga nasilja. Maloljetnici postaju sve agresivniji i skloniji delinkvenciji.
U okviru projektnog dokumenta “Pravda za djecu 2013. - 2017.”, kao i dvogodišnjeg plana rada UNICEF-a za inkluziju i zaštitu djece i obitelji od 2013. do 2014., UNICEF je financijski i stručno podržao Federalno ministarstvo unutarnjih poslova u realizaciji Zakona o zaštititi i postupanju s djecom i maloljetnicima u kaznenom postupku.

Zakonske mjere

Pa je tako federalna Vlada prihvatila informaciju Federalnog ministarstva unutarnjih poslova o aktivnostima u vezi s prevencijom i suzbijanjem maloljetničke delinkvencije koju provodi to Ministarstvo uz potporu UNICEF-a. Aktivnosti UNICEF-a i resornog ministarstva odnose se na pravilnu i zakonitu primjenu Zakona o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u kaznenom postupku i pravilnika o primjeni mjere policijskog upozorenja. Tim je aktivnostima, između ostalog, predviđena odgovarajuća priprema tijela uprave i drugih pravnih osoba te obuka policijskih službenika i drugih u vezi s izricanjem mjere policijskog upozorenja, i to kroz specijalističke obuke za policijske službenike, organiziranje multisektorskih radionica, koordinaciju aktivnosti sa županijskim ministarstvima te kontinuiranu analizu stanja iz oblasti maloljetničke delinkvencije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije