alarmantni podaci

U BiH svake godine sve manje prvašića: Za kratko vrijeme nestalo 40 razreda

29.06.2018.
u 08:36

U Bosni i Hercegovini je svake godine sve manje prvašića. Za tri posljednje godine, samo Republika Srpska je izgubila više od 40 razreda prvašića. Kako piše Blic.rs, u prvi razred osnovne škole u RS-u stalno se, od školske 2015/16. godine, upisuje manje učenika.

Tako je u jesen 2015. godine u školu krenulo 10.660 prvašića, dok je ove godine upisano čak 1.060 učenika manje. Prošle godine, prvi put je bilo manje od 10.000 učenika prvašića u školama RS-a.

Demografi kažu da je takav odnos podataka zabrinjavajući, ali i realan, jer je posljedica dugogodišnjeg trenda smanjenja broja rođenih u RS.

– Prošle godine imali smo 9.339 rođenih, što znači da bi za nekoliko godina trebali imati toliko prvašića, a to je manje nego sada. S druge strane, podatak da je ove godine upisano 9.600 novih učenika je dobar, jer smo imali otprilike toliko i rođene dece u generaciji koja sada kreće u školu. To pokazuje da nije bilo velikog osipanja djece zbog migracija, što je pozitivno iznenađenje – kaže demograf Stevo Pašalić.

– Prošla su vremena kada smo imali po 14-15 tisuća rođenih godišnje – kaže Pašalić, ističući da je više rađanja bilo i u vrijeme rata.

Po podacima Ministarstva prosvete i kulture RS, ove godine je u prvi razred osnovne škole upisano 9.600 učenika. 
U čak 77 područnih odjela nije upisan nijedan učenik za novu školsku godinu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije