REZULTATI ISTRAŽIVANJA

U BIH su organizacije za zaštitu ljudskih prava - korumpirane

Mito, korupcija
Thinkstock
03.08.2014.
u 09:51

Prema odgovorima ispitanika - 40 posto je izjavilo da su ljudska prava stvar unutarnjeg uređenja države što ukazuje na potrebu dodatne edukacije

Centar za ljudska prava univerziteta u Sarajevu proveo je prije izvjesnog vremena obimno istraživanje javnog mnijenja o stanju ljudskih prava u BiH. Rezultati istraživanja ukazuju da bh. javnost još uvijek ne poznaje dovoljno koncept univerzalnih ljudskih prava. Prema odgovorima ispitanika, njih 40 posto je izjavilo da su ljudska prava stvar unutarnjeg uređenja države, što ukazuje na potrebu dodatne edukacije javnosti o univerzalnosti ljudskih prava.

Naime, istraživanje je otkrilo veliko nepovjerenje građana prema pojedinim institucijama, a iz nekih odgovora se može zaključiti kako su građani o nekim segmentima života potpuno neinformirani.

Društvo u BiH je visoko tolerantno na nasilje što izravno i ne izravno utječe i na kršenja ljudskih prava, te i opravdanja ovih kršenja kao uspješne metode sankcioniranja. Tako oko 40 posto građana u BiH smatra da je dozvoljena uporaba sile kako bi se dobilo priznanje osumnjičenog za teško krivično djelo. Pitanja koja su se bavila povjerenjem građana u javne institucije, dala su najzanimljivije odgovore.

Građani nemaju puno povjerenje u javne institucije. Njih 45 posto smatra da imamo loše suce koji se uopće ne razlikuju od političara. Oko 40 posto njih vjeruje i da su organizacije za zaštitu ljudskih prava korumpirane ili besmislene organizacije. Posebno je zanimljivo mišljenje građana o sindikatima. Njih oko 22 posto vjeruje da su sindikati samo paravan za manipulacije, a njih 47 posto vjeruje da su loše organizirani i da slabo zastupaju interese građana. Javnost generalno nema povjerenja u političare i veliki broj njih, preko 50 posto vjeruje da oni ne zastupaju interese građana. S druge strane veliki postotak građana uopće ne poznaje ni svoja prava vezana uz mobilnost i mogućnost protjerivanja s teritorija BiH. Čak 38 posto građana misli da može napustiti teritorij BiH samo uz dozvolu nadležnih organa, a njih 16 posto misli da građanin BiH može biti protjeran s teritorija države, ako je počinio krivično djelo.

Kada su u pitanju rezultati istraživanja vezani za kršenje prava homoseksualaca u BiH, došlo je do povećanja od 5 posto onih koji misle da se njihova prava krše. Ljudska prava koja prva padaju na pamet građanima u BiH, su pravo na život, pravo na rad i pravo na slobodu izražavanja. Ipak, prema svemu navedenom može se konstatirati da priča o ljudskim pravima u BiH nikako nije zatvorena tema.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?