ćelavi ibis imena Nova

U BiH sletjela jedna od najrijeđih ptica, ima ih još samo 300 na svijetu

Kristijan Mandić
03.11.2021.
u 20:12

"Nova je stigla do Bosne i Hercegovine. Trenutno se nalazi u blizini Cazina, a točna lokacija dostupna je u besplatnoj aplikaciji Animal Tracker. Pomozite nam da ga držimo na oku i podijelite ovaj apel", kažu iz organizacije za zaštitu životne sredine "Bentornato Ibis"

Ptica ćelavi ibis imena Nova stigla je u BiH, točnije u okolinu Cazina. Njegova je vrsta u ovom dijelu Europe izumrla još u 17. stoljeću, a sada se vratila i to iz Austrije preko Italije i Hrvatske.

Ovu informaciju potvrdila je Organizacija za zaštitu životne sredine "Bentornato Ibis" iz Toscane u Italiji, koja prati kretanje ove iznimno rijetke vrste ptica, kojih je, prema njihovim istraživanjima, na svijetu preostalo još svega oko 300.

"Nova je stigla do Bosne i Hercegovine. Trenutno se nalazi u blizini Cazina, a točna lokacija dostupna je u besplatnoj aplikaciji Animal Tracker. Pomozite nam da ga držimo na oku i podijelite ovaj apel", kažu iz ove organizacije, prenosi Klix.ba. 

Foto: Kristijan Mandić

Na svojoj Facebook stranici podjelili su i nekoliko osnovnih informacija o ovoj ptici.

"Sjeverni ćelavi ibis je migratorna vrsta. Vrsta je izumrla iz srednje Europe od sredine 17. stoljeća (većinom zbog ubijanja). Danas se smatra da je vrsta u ozbiljnom riziku od izumiranja širom svijeta", kažu iz ove organizacije.

Fotografiju je načinio fotograf Kristijan Mandić.

 

 
Ključne riječi

Komentara 1

IJ
I ja tebi
19:23 04.11.2021.

To mora biti neki lešinar jer kako BiH izgleda samo lešinari mogu navratiti tamo jer naroda skoro pa i nema političari su napravili dobar posao.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije