FAO će pomoći vlastima u BiH da se bolje pripreme za obranu od prirodnih nepogoda

U BiH se uvodi sustav za uzbunjivanje od nesreća

poplave 2
FENA
10.04.2015.
u 09:26

FAO će provesti 29 mjera kako bi BiH spremnije dočekala prirodne katastrofe

Vlasti u BiH i mjerodavne agencije i direkcije malo su napravili na obrani od prirodnih nesreća nakon što su ih u svibnju prošle godine pogodile katastrofalne poplave. Na tom planu je potrebno puno više učiniti i puno više uložiti financijskih sredstava kako bi se spriječile goleme materijalne štete.

FAO će pomoći BiH

To su samo neki od zaključaka koje su u svojoj analizi pod nazivom “Analize potreba za jačanjem kapaciteta u oblasti spremnosti BiH na prirodne nepogode i smanjenje rizika od prirodnih nepogoda” iznijeli predstavnici Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu FAO. U analizi autori studije zamjeraju bh. vlastima na neujednačene kriterije vezane uz njihovu pripravnost za obranu od prirodnih nesreća. “ Ovisno o pripravnosti razina vlasti u BiH, neki od entiteta, županija i općina bolje su pripremljeni i spremni za odgovor na prirodne nepogode od drugih”, ocjena je međunarodnog konzultanta u oblasti smanjenja rizika od prirodnih nepogoda iz Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) Jeorena Arendsa, prenosi Fena. Oni razmatraju mogućnosti izravnog djelovanja na osnovi procjene ugroženosti u BiH te uspostavu sustava za rano upozoravanje na prirodne nepogode. Predstavnici FAO-a razmatraju stupanj pripravnosti, rade analizu nedostataka i utvrđuju potrebe kako bi se pojačala pripravnost BiH te zbog čega planiraju provesti 29 projekata u BiH za smanjenje rizika od nesreća. Spomenimo da je BiH na temelju godišnjeg GAIN indeksa, indeks globalne adaptacije, ocijenjena kao jedna od najnespremnijih država u Europi kad su u pitanju reakcije na prirodne katastrofe koje bi ih mogle pogoditi.

Nespremna za nesreće

Na europskoj razini BiH se nalazi na pretposljednjem, 84. mjestu, a gora od nje je samo Moldavija. Indeks spremnosti BiH nalazi se u rasponu od 50 do 59. BiH ima 55,1 bod i nalazi se na samom dnu regije, a ispred nje su i Albanija i Srbija. I Vlada FBiH ocijenila je prostor Federacije BiH podložnim jakim potresima, velikim poplavama, visokim snježnim nanosima, posebno u planinskim dijelovima, odronima i klizanjima tla, povremenim sušama, kao i tučom i ledom, a u ljetnim mjesecima većim šumskim požarima. Ovo je zaključak federalne Vlade koja je prošli tjedan donijela odluku o procjeni ugroženosti Federacije BiH od prirodnih i drugih nesreća, kao i zaštiti stanovništva. “Federalna uprava Civilne zaštite će primjerak procjene ugroženosti dostaviti svim federalnim ministarstvima, upravama i upravnim organizacijama zbog izvršenja zadataka koji su za njih utvrđeni. Također će ovaj dokument biti dostavljen svim vladama županija, načelnicima općina i gradonačelnicima zbog usuglašavanja svih pitanja važnih za organiziranje, funkcioniranje i razvoj sustava zaštite i spašavanja u FBiH”, stoji u zaključku koji je prije nekoliko tjedana donijela stara Vlada Federacije BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije