Vijeće ministara BiH

U BiH se prvi put provodi istraživanje prehrambenih navika

obrok
23.09.2016.
u 08:00

Vijeće ministara BiH utvrdilo je na jučerašnjoj sjednici Prijedlog sporazuma o financiranju za Interreg – IPA trilateralni program saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014 – 2020 između Europske komisije i Bosne i Hercegovine, vrijedan 67.241.552 eura, s tim da će EU osigurati 57.155.316 eura, a preostali iznos od 10.086.236 eura sufinansirat će korisnice Programa iz ove tri zemlje. Cilj ovog programa je povećanje socijalno-ekonomskog rasta putem intervencija u različitim područjima, i to zdravstvene, odnosno socijalne i zaštite okoliša i prirode, te sprečavanja rizika i povećanja razvoja održivog turističkog i poslovnog okuženja.

Programsko područje uključuje 12 županija u Hrvatskoj, 109 općina i Brčko Distrikt u BiH te l0 općina u Crnoj Gori. Usvojena je Informacija Agencije za sigurnost hrane BiH o provođenju istraživanja o prehrambenim navikama stanovništva Bosne i Hercegovine u periodu 2017 – 2022. Data je suglasnost Agenciji za sigurnost hrane da, u skladu sa metodologijom Europskog autoriteta za sigurnost hrane (EFSA), organizira i provede istraživanja o prehrambenim navikama stanovništva BiH u razdoblju od 2017. do 2022. Agencija za sigurnost hrane BiH zadužena je da pripremi svu potrebnu dokumentaciju i izvrši elektronsku prijavu na tender koji je raspisala EFSA do 30.09.2016. godine. BiH do sada nije provodila ovakva istraživanja, te ovakvi podaci nedostaju u bazi podataka za procjenu rizika koju je Agencija formirala i redovno je ažurira.

Istraživanje bi obuhvatilo tri starosne grupe stanovništva od l0 do 74 godine i provodilo bi se u skladu s propisanom metodologijom EFSA-e. Vijeće ministara BiH, na prijedlog Direkcije za ekonomsko planiranje, usvojilo je Srednjoročni program rada Vijeća ministara BiH 2017 – 2019. godine, koji je inoviran u skladu sa sugestijama sa sjednice. Programom su iskazani strateški, opći srednjoročni ciljevi i programi za njihovu realizaciju za 56 institucija Bosne i Hercegovine koje podnose izvještaj o radu Vijeću ministara BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije