Direkcija za ekonomsko planiranje

U BiH se očekuje pad bruto domaćeg proizvoda od 2,3 posto

26.05.2020.
u 14:09

U BiH se, pod pretpostavkom da širenje virusa korona bude ograničeno na prvu polovinu godine, na kraju ove godine može očekivati realni pad bruto domaćeg proizvoda /BDP/ od 2,3 posto, navode iz Direkcije za ekonomsko planiranje BiH, piše Srna.

Početak ove godine karakterisalo je dodatno usložnjavanje međunarodnih ekonomskih prilika i pojava virusa korona, što će imati vrlo negativne implikacije na gospodarska kretanja u svijetu, regiji i u samoj BiH.

Intenzitet i dužina trajanja novonastalih okolnosti u suštini će odrediti kretanje ekonomskog rasta kratkoročno, ali i srednjoročno, navode iz Direkcije za ekonomsko planiranje.

Svjetska banka predviđa u ovoj godini drastičan pad BDP-a na širem europskom i euroazijskom prostoru u intervalu od 2,8 do 4,4 posto, u zavisnosti od trajanja i inteziteta širenja pandemije kovid-19, dok se za područje zapadnog Balkana predviđa pad BDP-a od 1,9 do 3,2 posto u slučaju prelivanja krize i u drugu polovinu ove godine.

Navodi se da, usprkos neizvjesnosti o dužini trajanja i kvantifikaciji posljedica pandemije virusa korona na svjetsko gospodarstvo, nema nikakve sumnje da će ekonomske posljedice biti izrazito negativne.

Već sada je sasvim izvjesno da će širenje ovog virusa prevashodno dovesti do usporavanja svjetske trgovine, a posljedično i ostalih komponenti ekonomskog rasta, kao što su investicije i privatna potrošnja.

Neizvjesnost i turbulencije na međunarodnom i na domaćem tržištu prilično negativno bi se mogle odraziti na kretanja investicija u ovoj godini.

Ovo se prevashodno odnosi na privatne investicije u okviru kojih se očekuje pad od više od 10 posto, dok će kretanje javnih investicija u velikoj mjeri zavisiti od raspoloživosti financijskih sredstava i opredjeljenosti nadležnih institucija hoće li koristiti ovu polugu za očuvanje ekonomskog rasta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?