Naslovnica Vijesti

U BiH se nalazi oko 3.900 migranata

Zbog vremenskih uvjeta, priliv migranata je značajno smanjen i od početka godine registrirano je novih 1.045 migranata
11. veljače 2019. u 16:31 0 komentara 53 prikaza
Migranti

Operativni stožer za pitanje migracija u Bosni i Hercegovini danas je na sastanku razmatrao trenutnu sigurnosnu i humanitarnu situaciju te plan za djelovanje nadležnih institucija u narednom razdoblju, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH. 

Zbog vremenskih uvjeta, priliv migranata je značajno smanjen i od početka godine registrirano je novih 1.045 migranata. Ukupno se na teritoriju BiH trenutno nalazi oko 3.900 migranata i svi su smješteni u sedam prihvatnih centara u: Bihaću, Sarajevu, Mostaru, Cazinu i Velikoj Kladuši.   

Predsjedatelj stožera Dragan Mektić je upoznao prisutne da je u tijeku provođenje procedure preuzimanja na upravljanje prihvatnih centara u Bihaću (Bira i bivši Đački dom) od Službe za poslove sa strancima BiH.

S obzirom na to da je na proljeće moguće povećanje broja migranata, jedan od prioriteta je bolja kontrola i upravljanje migracijama unutar BiH kako se ne bi preopteretili smještajni kapaciteti za migrante na području Unsko-sanske županije. 

Dogovoreno je da se osobe koje su sklone vršenju krivičnih djela izmještaju u Imigracijski centar u Lukavici.

U ovoj godini, iz IPA fondova je dva milijuna eura namijenjeno za podršku i opremanje sigurnosnih agencija u BiH. Troškove smještaja, ishrane i liječenja migranata, Europska unija će financirati putem međunarodnih organizacija u iznosu od 11 milijuna eura.

Glavni prioritet i u narednom razdoblju bit će jačanje kontrole istočne granice BiH radi smanjenja broja ulazaka ilegalnih migranata.

Granična policija BiH će u narednom razdoblju biti popunjena sa 100 novih policajaca, a uskoro će u funkciji biti i deset čamaca za patroliranje na rijeci Savi i Drini.

Osim članova stožera koji čine predstavnici svih nadležnih institucija s razine BiH i entiteta, sastanku je prisustvovao i komesar policije Unsko-sanskoe županije Mujo Koričić.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.