prava rodilja nisu ujednačena

U BiH rodilje imaju pravo na godinu dana plaćenog dopusta, a u SAD-u na tri neplaćena mjeseca

ilustracija
01.10.2017.
u 11:30

Majke u BiH su u jednoj od najlošijih situacija kada su u pitanju rodiljske naknade i rodiljski dopust. Iako im Zakon o radu, koji je usvojen 2016. godine, jamči rodiljski dopust od 12 mjeseci, koliko će uistinu vremena provesti sa svojim djetetom i hoće li u tom razdoblju primati ikakvu naknadu, ovisi o tome u kojem dijelu BiH žive.

Različiti iznosi

Tako, prema podacima N1, zaposlene rodilje u RS-u primaju 50% plaće, a nezaposlene 30% od prosječne plaće u entitetu, dok se to u FBiH razlikuje od županije do županije, a svi iznosi koji se dodjeljuju rodiljama odnose se na razdoblje od 12 mjeseci. U najboljoj situaciji su nezaposlene majke u Sarajevskoj županiji, koje tijekom godine dana ukupno dobiju 2160 KM, a zaposlene primaju 60% plaće u istom razdoblju. Nezaposlene rodilje u Tuzlanskoj županiji ne primaju nikakvu potporu, ali zato zaposlene dobivaju 90% od plaće koju su primale. Jednokratnu pomoć u vrijednosti od 100 KM dobivaju nezaposlene majke u Livanjskoj i Unsko-sanskoj županiji, a njihove zaposlene sugrađanke u Livanjskoj 100% odnosno u Unsko-sanskoj županiji 50% plaće. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije