EKONOMIJA I FINANCIJE

U BiH radi 667 brzorastućih kompanija

16.03.2018.
u 16:29

Projekt Brzorastuće kompanije u BiH i regiji ima za cilj promociju kompanija koje su u tri uzastopne godine povećale rezultate poslovanja

Na području BiH radi 667 kompanija koje su okarakterizirane kao brzorastuće kompanije i koje zapošljavaju 42.500 radnika, istaknuto je na konferenciji za novinare održanoj u Sarajevu, a na kojoj su Poslovne novine i LRC BIS predstavili projekt Brzorastuće kompanije u BiH i regiji. Kako je kazao Emil Kučković, direktor Poslovnih novina d.o.o. Sarajevo i izvršni direktor LRC-a, projekt je pokrenut s ciljem mapiranja pozitivnih privrednih kretanja u BiH.

- Poslovni uspjeh ovih brzorastućih kompanije je izuzetan, a njihova iskustva i modeli poslovanja mogu biti višestruko korisni za cjelokupnu privredu. Kada govorimo o podatcima, ukupan izvoz brzorastućih kompanija u 2016. godini iznosio je 1,079 milijardi KM, što je više za 22 posto u odnosu na 2015. godinu. Od tog broja brzorastuće kompanije u Federaciji BiH su izvezle 945,9 milijuna KM, dok su kompanije iz Republike Srpske izvezle 133,3 milijuna KM, kazao je Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

Prema riječima Alene Ahmetspahić - Fočo, glavne i odgovorne urednice Poslovnih novina, cilj projekta je da promovira rad kompanija koje su u tri uzastopne godine povećale rezultate poslovanja (prihod, broj zaposlenih...).

- Prema rezultatima do kojih smo došli najviše brzorastućih kompanija je iz oblasti trgovine, zatim slijedi cestovni prijevoz, ljekarne, skladištenje, IT sektor, a najviše brzorastućih kompanija je u Sarajevskoj županiji, Tuzlanskoj županiji i Banjalučkoj regiji, kazala je Ahmetspahić-Fočo.

Generalni pokroivitelj projekta je NLB Banka, koja će prema riječima Lidije Žigić, predsjednice Uprave NLB banke d.d. Sarajevo, nastaviti s projektima podrške malim i srednjim preduzećima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?