Epidemija ospica zbog slabe procijepljenosti

U BiH od pojave epidemije ospica oboljelo 6570 osoba

ospice
Foto: VL FOTO
16.03.2015.
u 10:26

Od ospica je u FBiH do ožujka ove godine zabilježena 4161, a u RS 2409 oboljelih osoba

U veljači je u FBiH prijavljeno 357 slučajeva oboljelih od ospica, tako da je ukupno za 2015. godinu bilo 735 prijavljenih slučajeva, uglavnom necijepljenih ili nepotpuno cijepljenih, podaci su Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Najveći udjel čine oboljeli u dobi 15 - 19 godina, s pomjeranjem dobne granice prema mlađoj i starijoj dobi. U epidemiji ospica, koja je u Federaciji BiH počela u veljači 2014. godine, do konca prvog mjeseca ove godine, ukupno su registrirana 3804 oboljela, navodi se u mjesečnom izvješću o kretanju zaraznih bolesti ZZJZ FBiH za siječanj.

Pad broja oboljelih

Prema istom izvoru, primjetan je manji pad broja oboljelih tijekom siječnja (378),u odnosu na prosinac prošle godine (417), iako se na području Tuzlanske županije i dalje registrira veliki broj oboljelih od ospica (272). Gotovo podjednak broj oboljelih se registrira u svim dobnim skupinama (1god - 30+godina), a 97,4% njih nije cijepljeno, nepotpuno je cijepljeno ili im je cijepni status nepoznat. U RS-u od svibnja prošle do 2. ožujka ove godine prijavljeno je 2409 oboljelih od ospica. Epidemija je prijavljena u 17 lokalnih zajednica, a oboljeli su registrirani u 41 općini iz svih regija RS-a, a najveći broj na području Bijeljine, Bileće i Bratunca. Uzmemo li u obzir da su u FBiH od veljače 2014. godine do kraja siječnja ove godine oboljele 3804 osobe, te da je u veljači registrirano novih 357 slučajeva, dolazimo do broja od 4161 oboljelog od ospica u FBiH, ako tome pridodamo 2409 oboljelih u RS-u, u BiH je od početka epidemije od ospica oboljelo 6570 osoba.

Problem cijepljenja

Radi se uglavnom o osobama koje ili nisu cijepljene ili su djelomično cijepljene. Epidemiološka analiza podataka oboljelih prema dobi pokazuje da se najveći broj oboljelih odnosi na osobe koje su rođene u prijeratnom, ratnom i poslijeratnom razdoblju. Pad postotka cijepljenja u BiH doveo je do pojave epidemije ospica ili malih boginja. Epidemiolozi upozoravaju da se takav trend mora zaustaviti, a roditelji su skeptični i strahuju za zdravlje djece.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?