svi plaćaju isti porez

U BiH milijun siromašnih, 500 milijunaša i 90 multimilijunaša

30.01.2019.
u 09:14

Za dijamante lani nismo imali novca. Ipak je povećan uvoz zlata, dragulja, bisera, plemenitih metala... Pojedini državljani BiH dovoljno su bogati da kupe porsche od pola milijuna KM i izdvoje 75.000 KM za porez.

Izravni porezi

Oko 900 mil. KM vrijede uvezeni automobili u prošloj godini. Država je od tog uvoza naplatila oko 200 mil. KM. Jedinstvena stopa PDV-a od 17% ista je za uvoz hrane, lijekova ili pak luksuza. Rukovoditelji iz odjela neizravnih poreza reforme radili bi kroz izravne. “Oni se mogu oporezivati kroz primjenu trošarina, ali i kroz primjenu izravnih poreza”, kaže Miro Džakula, UNO BiH.

No, diferencirana stopa za luksuz s jedne strane te lijekove i prehranu s druge, nužna je BiH”, smatra ekonomist Zoran Pavlović. “Imamo mercedese, bunde, zlato... koji su, po istoj stopi uvoza, oporezivane kao lijekovi. Inicijative već postoje, analize su urađene. U situaciji smo da zaista moramo nešto mijenjati, ako ništa drugo, da ove skupe, luksuzne proizvode oporezujemo više, a oslobodimo PDV-a lijekove, osnovne životne namirnice...”, navodi Pavlović. To bi bio pokušaj, i to dobar pokušaj, smanjenja klasnog jaza, smatra Pavlović, siguran da je potrebna reforma sustava PDV-a.

Porez na luksuz

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci Goran Radivojac ne vjeruje da će eventualno uvođenje poreza na luksuz napuniti proračune. Podsjeća na neslavan francuski zakon kojim su svi milijunaši 2012. za vrijeme Francoisa Hollandea oporezivani sa 75%. Slavni glumac Gerard Depardieu zbog svega se odrekao francuskog državljanstva i uzeo rusko. ”BiH nema mnogo bogatih ljudi. Činjenica je da se ovdje obavlja promet nekim luksuznim robama, ali ne možemo reći da bi taj porez dao neke značajne beneficije u proračune, odnosno da bi se oporezivanjem luksuza u nekoj značajnijoj, primjetnoj razini povećale mirovine, zdravstvene usluge itd.”, smatra Radivojac. Mnoga strana istraživanja, ali i liste poput Forbesove, govore o bogatašima u BiH. A brojke su neumoljive, uz milijun siromašnih, u BiH živi i 500 milijunaša te više od 90 multimilijunaša. Svi plaćaju iste stope poreza.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?