Zabrinjavajuće

U BiH je svaki peti stanovnik naoružan

oružje
29.10.2015.
u 08:27

BiH je opterećena velikim pristupom ilegalnom oružju koje je lako dostupno

Na internet i drugim oglasima vrlo lako se može kupiti ilegalno oružje. To je poražavajuća činjenica, ukoliko se uzmu u obzir statističke procjene koje govore da je u skoro 98 posto slučajeva incidenata izazvanih vatrenim oružjem, korišteno oružje koje je nabavljeno ilegalnim putem.

Jednim klikom miša na internetu možete kupiti Glock, Berettu, Walther, Taurus, Smith&Wesson, Steyr, revolver ili lovačku pušku. Cijene oružja na bh. internet oglasnicima variraju od 150 do nekoliko tisuća maraka. U većini slučajeva se ostavlja i mogućnost dogovora s prodavačem za cijenu, ali i način preuzimanja te dodatnu opremu i municiju koja se obično prodaje uz oružje, piše Faktor. 

„Nov pištolj s tri okvira, bravom za zaključavanje i futrolom. Sve se prodaje u kompletu i to samo osobama s dozvolom! Napominjem da neću odgovarati na poruke koje imaju bilo kakve ponude osim navedenih! Ne može na crno, bez obzira o kakvoj se ponudi radi…”, navodi jedan od internet prodavača. Međutim, nisu svi prodavači savjesni niti poštuju zakonske procedure. U velikom broju oglasa može se naći oružje za koje prodavač pri prodaji od kupca ne traži na uvid dozvolu.

Trgovina oružjem u BiH putem oglasa je legalna, ali samo pod uvjetom da prodavač i kupac imaju dokumentaciju za posjedovanje. Kupac mora posjedovati odobrenje za nabavu oružja koje mora osam dana od dana nabave i registrirati kod nadležnog tijela. Međutim, u velikom broju oglasa može se pronaći ponuda oružja za koje prodavač ne traži odobrenje od kupca.

Direktor Centra za sigurnosne studije BiH, Armin Kržalić, kaže kako ilegalna trgovina oružjem i ilegalno oružje koje se nalazi u posjedu bh. građana, utječu na sigurnost građana te da je to jedan od vodećih rizika koji mogu doprinijeti nesigurnosti građana i narušavanju javnog reda i mira.

– Evidentirane su velike količine oružja na našem području. BiH je opterećena velikim pristupom ilegalnom oružju koje je lako dostupno i za mali novac se može nabaviti od određenih kriminalnih grupa ili potencijalnih osoba koje se žele baviti nasilnim radikalizmom ili priključiti borbi na stranim ratištima, kazao je Kržalić.

On dodaje da je zabrinjavajući podatak, do kojeg se došlo kroz rad policijskih organa, taj da su gotovo 95 posto krivičnih djela u kojima je korišteno ilegalno oružje, počinile osobe koje su povratnici u vršenju krivičnih djela.

– To je dodatni signal bh. vlastima i institucijama da problem ilegalnog oružja stave u vrh prioriteta u rješavanju sigurnosnih rizika, naglasio je Kržalić.

Posljednje istraživanje koje je radio Centar sigurnosnih studija BiH pokazalo je da gotovo svaki peti stanovnik u BiH posjeduje neku vrstu naoružanja, te da je u opticaju oko 750.000 komada oružja.

Rješenje problema ilegalne trgovine oružjem, prema Kržalićevim riječima je promjena zakona, kojim treba uvesti jaču i strožu kaznenu politiku za ilegalno posjedovanje oružja, te kroz nju pokazati da neće tolerisrati zlouporabe.

– Povratnici u korištenju ilegalnog oružja obično budu samo novčano kažnjeni, a ukoliko bi se uvela stroža kazna, to bi bio primjer i drugim građanima što ih očekuje zbog ilegalnog naoružanja, navodi Kržalić. On dodaje da se ilegalno oružje ne uvozi u BiH, jer ona ima dovoljno svog ilegalnog oružja koje je ostalo iza rata i ono se obično krijumčari dalje prema zemljama EU.

Prema federalnom Zakonu o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije, Županijsko ministarstvo unutarnjih poslova izdaje odobrenja, oružne listove i druge akte.

Zakon nalaže da se odobrenje za nabavku oružja može izdati fizičkoj osobi koja ispunjava sljedeće uvjete: navršena 21 godina života, opravdan razlog za nabavku oružja, te osoba ne smije biti pravomoćno osuđena za bilo koja krivična djela koja u sebi sadrže elemente nasilja ili neke druge uvjete utvrđene zakonom.

Kada fizička ili pravna osoba nabavi oružje na osnovu odobrenja, obvezno je podnijeti zahtjev za registraciju oružja u roku osam dana od dana nabavke. Oružni list izdaje se s rokom važenja pet godina. Za nedopušteno držanje oružja ili municije predviđena je kazna od šest mjeseci do dvije godine zatvora, te novčana kazna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije