Donosimo

U BiH je 1200 uređaja koji proizvode ionizirajuće zračenje

09.04.2016.
u 09:00

Razvoj znanosti i tehnologije omogućio je da se danas ionizirajuće zračenje primjenjuje u različitim djelatnostima - medicini (za radioterapijske i radiodijagnostičke tretmane), industriji i različitim sferama istraživanja, tako da se, uz izloženost prirodnim izvorima ionizirajućeg zračenja, javlja i izloženost umjetnim izvorima zračenja, navodi se u izvješću o zdravstvenom stanju stanovništva i zdravstvenoj zaštiti u FBiH za 2014, piše Večernji list BiH. Zakonom o radijacijskoj i nuklearnoj sigurnosti u BiH te nizom podzakonskih akata uspostavljen je opći okvir sustava kontrole nad izvorima ionizirajućeg zračenja i zaštite osoba koje obavljaju djelatnost u zoni ionizirajućeg zračenja.

Registar izvora

Državna regulacijska agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost u okviru svoje redovite aktivnosti obavlja autorizaciju djelatnosti s izvorima ionizirajućeg zračenja, tj. postupak notifikacije i autorizacije djelatnosti s izvorima ionizirajućeg zračenja u skladu s pravilnikom o notifikaciji i autorizaciji djelatnosti s izvorima ionizirajućeg zračenja. Svi izvori evidentiraju se u državni registar izvora ionizirajućeg zračenja i osoba izloženih ionizirajućem zračenju, kao i izdanih dozvola. Registar izvora ionizirajućeg zračenja vodi se u navedenoj agenciji. Procjena je da se u BiH nalazi 1200 uređaja koji proizvode ionizirajuće zračenje, a od toga se 68% izvora nalazi u FBiH, navodi se. Intenzivniji rad Agencije na autorizaciji ustanova koje posjeduju ovakve uređaje, kao i rad nadležne inspekcije, doveli su do toga da se uvodi red u korištenje izvora ionizirajućeg zračenja i uspostavljaju zakonom propisane mjere zaštite u cilju smanjenja eventualnih radijacijskih rizika.

Izloženost zračenju

Osobe profesionalno izložene ionizirajućem zračenju moraju biti podvrgnute osobnoj dozimetrijskoj kontroli, kao i redovitom sistematskom zdravstvenom pregledu u ovlaštenim zdravstvenim ustanovama. Od 2010. do 2014. nije bilo odstupanja od maksimalno dopuštene efektivne doze za osobe profesionalno izložene ionizirajućem zračenju. Osim osobne dozimetrijske kontrole u svrhu zaštite od ionizirajućeg zračenja, osobe koje rade s izvorima zračenja obavljaju i sistematske zdravstvene preglede. Rezultati analiza obavljenih zdravstvenih pregleda osoba izloženih ionizirajućim zračenjima u razdoblju od 2010. do 2014. govore u prilog niskoj razini izloženosti zračenju, što upućuje na zadovoljavajuće provođenje mjera zaštite zaposlenika od rizika radijacije.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?