Nova zapošljavanja i plan mjera kako bi se zaustavio odlazak radnika

U BiH gotovo dvije trećine poslodavaca planira u 2023. povećati plaće radnicima

storyeditor/2022-12-23/radnici__4_.jpg
04.02.2023.
u 19:45

Gotovo da nema sektora u BiH u kojem poslodavci ne vode borbu s kroničnim nedostatkom radne snage. U strukturi traženih zanimanja i dalje dominiraju ona s nižim stupnjem obrazovanja i uglavnom je riječ o trgovcima, obućarima, šivačima, konobarima, stolarima, vozačima…

Pozitivni trendovi

Prema istraživanju tržišta rada 2022./23. u RS-u, koje je proveo Zavod za zapošljavanje RS-a, protekla godina bila je u znaku pozitivnih trendova i po obujmu poslovanja i po unapređenju financijskog rezultata. Najveći broj poslodavaca, 52,6 posto, lani je imao povećanje obujma poslovanja, dok je 51,2 posto zabilježilo porast financijskih rezultata. Prema njihovim pokazateljima, čak 57,4 posto poslodavaca u ovoj godini očekuje rast obujma poslovanja, a 56,8 posto očekuje i bolje financijske rezultate. Prema vrsti djelatnosti, rast obujma poslovanja očekuje čak 61 posto poslodavaca iz uslužnog sektora. Istraživanje koje je obuhvatilo 1015 poslodavaca diljem ovog entiteta s 52.448 radnika pokazuje da 49,9 posto, odnosno 507 poslodavaca, planira nova zapošljavanja. Procjene pokazuju da je u planu posao za 2792 nova radnika. Od ukupno anketiranih, tek 14,4 posto njih planira uvođenje novih tehnologija u proces rada, dok 3,3 posto najavljuje otpuštanje viška zaposlenih. Istraživanje pokazuje da 62,7 posto anketiranih poslodavaca u ovoj godini planira povećati plaće zaposlenima, prenosi Glas Srpske. Promatrano po djelatnostima, najveći postotak poslodavaca koji planiraju povećati plaće, 67,6 posto njih, iz oblasti je industrije. Zamjenik predsjednika i član Upravnog odbora Udruge poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS-a "Horeka" Goran Kurtinović rekao je za Glas Srpske kako očekuju rast u sektoru ugostiteljstva i turizma. - Iza nas su tri jako izazovne godine koje su obilježili korona i nedostatak radnika. Lani smo imali veliki odljev radnika u turistička mjesta na primorju i pred nama je okretanje te situacije. Trebamo raditi na unapređenju turizma i ugostiteljstva - rekao je Kurtinović. Prema njegovim riječima, jako je teško i mukotrpno vratiti one koji su već otišli. - Moramo naći način da pružimo što bolje uvjete radnicima koji su ostali kod nas, da ih sačuvamo - kazao je Kurtinović za navedeni medij.

Istraživanje u FBiH

Tijekom prošle godine urađeno je istraživanje tržišta rada 2022./23. u okviru projekta "Unapređenje istraživanja tržišta rada", a proveli su ga Federalni zavod i županijske službe za zapošljavanje anketiravši reprezentativni uzorak poslodavaca iz Federacije BiH koji imaju pet i više zaposlenih.

Od ukupno 1380 anketiranih poslodavaca, njih 790 ili 57,2% iskazalo je potrebu za zapošljavanjem novih radnika u 2023. godini (čak njih 5630), uglavnom zbog očekivanog povećanja obujma poslovanja. Gotovo 70% anketiranih poslodavaca procjenjuje ili planira rast obujma poslovanja (proizvodnje, prodaje i usluga) i rast financijskog rezultata u 2023., što ukazuje na optimizam, tj. očekivanje i nadanje poslodavca k poboljšanju poslovnog ambijenta.

Povećanje plaća radnicima u ovoj godini prognozira 936 ili 68% anketiranih poslodavaca, uglavnom u iznosu do 10%. Najveće procijenjene potrebe za novim zapošljavanjem u ovoj godini iskazane su za zanimanjima u industriji (31%), kao i u uslužnim djelatnostima (31%), zatim u trgovini (27%) i građevinarstvu (11%). Prema stručnoj spremi, poslodavci su iskazali najveće potrebe za radnicima sa srednjom stručnom spremom III. stupnja (KV), i to 62% njih. Slijedi potražnja za radnicima srednje stručne spreme IV. stupnja (SSS) - 23% te za radnicima visoke stručne spreme (VSS) - 8%, pokazali su rezultati istraživanja provedeni u FBiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije