Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

U BiH dugo razdoblje ispunjavanja obveza koje se odnose na povrat PDV-a

U BiH razdoblje za ispunjavanje obveza koje se odnose na povrat PDV-a je dugo, kao i razdoblje za izvršavanje porezne inspekcije u Turskoj - priopćeno je iz Svjetske banke.
26. listopada 2016. u 13:02 0 komentara 108 prikaza
porez

Prema Izvješću o lakoći poslovanja koji je pripremila Grupacija Svjetske banke, države u regiji Europe i centralne Azije rangirane su među najuspješnijima u unapređivanju.

- Od ukupno 57 reformi, sve osim jedne od 25 država u spomernutim regijama provele su reforme poslovanja u tijeku prethodne godine - nalazi su Izvješća o poslovanju za 2017. godinu "Jednake mogućnosti za sve" (Doing Business 2017: Equal Opportunity for All) koji je danas objavljen.

Četiri države iz ovih regija (Kazahstan, Bjelorusija, Srbija i Gruzija) rangirane su među najboljih deset država prema unapređenjima za ovu godinu, na osnovu poduzetih reformi.

Već drugu godinu uzastopno Kazahstan je (sa sedam poslovnih reformi) vodeća država svijeta prema broju implementiranih reformi. U regiji slijede Gruzija i Bjelorusija s pet i četiri reforme.

Na primjer, Gruzija je provela jačanje zaštite manjinskih investitora povećavanjem prava dioničara i njihove uloge u donošenju bitnih korporativnih odluka, te pojašnjavanjem vlasničkih i upravljačkih struktura.

Najbolje rangirano gospodarstvo je gospodarstvo Republike Makedonije, koje ima globalni rang 10. Zahvaljujući ranije provedenim reformama, poduzetniku u  Makedoniji sad treba samo dva dana za pokretanje poslovanja, što je znatno manje od regionalnog prosjeka od deset dana.

Reforme koje su implementirale države u Europi i centralnoj Aziji nastavljaju poboljšavati poslovno okruženje za poduzetnike. Naprimjer, plaćanje poreza u regiji sad uključuje 18 isplata u prosjeku, što je manje od polovine broja isplata koje su bile potrebne prije pet godina.

- Regija Europe i centralne Azije je kontinuirano s najvećim prosječnim brojem reformi po državi i ona ide dalje s istim dobrim praksama koje su uspostavljene u državama s visokom razinom dohotka - rekla je menadžerica projekta Doing Business Rita Ramalho.

U tijeku prošle godine države iz spomenutih regija su implementirale najviše reformi, globalno, u oblastima plaćanja poreza (ukupno 13 reformi), dobivanja priključka za struju (osam), te zaštite manjinskih investitora (sedam).

Na primjer, Tadžikistan je uveo elektronske račune i omogućio da se putarine plaćaju elektronskim putem. Zbog tih reformi, srednja poduzeća sad obavljaju 12 plaćanja godišnje, u usporedbi sa 28 plaćanja ranije. Uz to, iako je Turska povećala stopu poreza na transakcije koji se primjenjuje na čekove, plaćanje poreza je također olakšano uvođenjem elektronskih računa i elektronskog knjigovodstva. Sada poduzeće srednje veličine može pripremiti, prijaviti i platiti poreze za 217 sati, u usporedbi s 226 sati prošle godine.

Ukupno gledano, države navedenih regija imaju dobar učinak u oblasti zaštite manjinskih investitora. Regija također ima dobar učinak u oblasti registracije imovine, a u prosjeku potreban je 21 dan za registraciju prijenosa imovinskih prava, u usporedbi s prosjekom od 51 dan na globalnoj razini. 

Imaju lošiji učinak u oblasti dobivanja priključka za struju. Na primjer u Tadžikistanu postoji mnogo procedura koje su neophodne da bi se dobio priključak na mrežu za snabdijevanje električnom energijom, a cijena iznosi više od 740 postotaka po glavi stanovnika. Uz to, na Kosovu, poduzetnici su se u tijeku 2015. suočili sa 51 slučajem nestanka električne energije.

Ovogodišnje izvješće uključuje prvi put dimenziju rodnih pitanja u okviru tri indikatora (početak poslovanja, registracije imovine, te provođenje ugovora). Jedino u regiji Europe i centralne Azije nema prepreka za žene u oblastima koje su mjerene u okviru izvješća. Naprimjer, u svakoj državi regije žene mogu pokrenuti poslovanje na jednak način kao i muškarci.

Izvješće uključuje i proširenje za indikator plaćanja poreza, koji sad pokriva procese nakon prijavljivanja poreznih obveza kao što su porezne inspekcije i povrat PDV-a. Države u Europi i centralnoj Aziji imaju dobar učinak u tim oblastima, ali ima i izuzetaka.

- Naprimjer, u BiH razdoblje za ispunjavanje obveza koje se odnose na povrat PDV-a je dugo, kao i razdoblje za izvršavanje porezne inspekcije u Turskoj - priopćeno je iz Svjetske banke. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.