Ivan Sabolić, veleposlanik rh

U BiH će se pitanja ravnopravnosti morati otvoriti jer će to zahtijevati pregovarački proces

Ivan Sabolić
Armin Durgut/Pixsell
16.07.2022.
u 19:00

Ovdje svi na neki način osjećaju kako su zakinuti za neka prava. Kod nekih je taj osjećaj stvaran, kod nekih ne

U Aluminij Industriji u Mostaru prošlog tjedna održan je 2. Forum o jednakopravnosti koji su organizirali M. T. Abraham Group i Večernji list BiH, a na kojem se govorilo o temi jednakopravnosti u svim segmentima i načinu poticanja društvenih promjena.

Na forumu su sudjelovali panelisti, stručnjaci iz različitih sfera društvenog i političkog života, a forum su pratili ugledni gosti kako iz zemlje tako i inozemstva. Jedan od njih bio je i veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Sabolić koji je izrazio zadovoljstvo što se na jedan ovakav način u Bosni i Hercegovini počelo govoriti o brojnim otvorenim pitanjima, piše Večernji list BiH

Važan proces

- Konferencija je otvorila mnoga pitanja poput jednakosti ili pravednosti na jedan dosta otvoren način što se često ne događa u BiH. Mislim da je takva pitanja potrebno otvarati jer je bosanskohercegovačko društvo izišlo iz jednog totalitarističkog društva i preživjelo jedan okrutan rat. Moj dojam kao inozemnog veleposlanika u Bosni i Hercegovini jest da se ovdje svi na neki način osjećaju kao da su im zakinuta neka prava. Kod nekih je taj osjećaj stvaran, kod nekih ne, ali je nekako prevladavajući i potrebno je u društvu voditi ciljane rasprave koje će biti iskrene, stručne i koje mogu u političkoj sferi ponuditi neke odgovore - kazao nam je Sabolić.

Veleposlanik Republike Hrvatske komparirao je stanje u njegovoj domovini s onim u Bosni i Hercegovini. - Sva pitanja koja se otvaraju u BiH otvarala su se nekad ranije, neka čak i danas i u Republici Hrvatskoj. Možda je neka razlika između ovih dviju zemalja i ovih dvaju društava da je Republika Hrvatska dovoljno rano izrazila svoju želju i interes da postane članica Europske unije i upravo taj neki pregovarački proces doveo je do procesa koji su se događali u tom razdoblju i koji su rezultirali da neka pitanja više nisu otvorene teme. Već danas sasvim normalno živimo te neke dimenzije koje možda u BiH još uvijek nisu dovoljno otvorene i vjerujemo da bi taj neki proces europskih integracija na neki način kvalitetno otvorio ta pitanja oko raznih vrsta ravnopravnosti kao što je to bilo i u Republici Hrvatskoj - istaknuo je Sabolić. Naravno, u BiH će se ta pitanja morati otvoriti jer će to zahtijevati pregovarački proces i cijelo društvo će morati ući u taj proces.

- Naime, htio bih podsjetiti kako je onda kada je Hrvatska izrazila želju da postane članica EU-a u taj proces bilo uključeno cijelo društvo, od akademske zajednice, sindikata, politike, i pozicije i opozicije, tako da je upravo ta sinergija omogućila Hrvatskoj da relativno brzo privede te pregovore kraju i da postane stalna članica EU-a. U BiH taj zahtjev postoji, ali još uvijek nedostaje stvarnog interesa svih sfera društva - objašnjava Sabolić.

Pravedniji pristup

- Politička sfera izražava tu želju, ali je očito da nedostaje te neke uključenosti svih sfera društva. Prije svega bi tu istaknuo akademsku zajednicu koja može dati svoj doprinos iz svoje sfere. I Hrvatsko i bh. društvo izišli su iz bivšeg režima, prošli su rat, a razlika je ipak da je Bosna i Hercegovina složena država te zahtijeva nešto složenija rješenje nego što je to slučaj s Republikom Hrvatskom. Često postoji jedan nepravedan pristup pa se BiH pristupa jednoobrazno kao da je riječ o društvu i državi koja nije tako složena. Moj dojam je da je nekad pravedniji pristup da se na različite načine pristupa različitim skupinama i nekim pojavama u društvu. Potrebno je naći neku zdravu diferencijaciju u društvu. A svemu tome politička sfera mora naći hrabrosti, spremnosti odlučnosti, znanja i volje da otvoreno raspravlja - ističe Sabolić.

Njegov dojam je da je u Bosni i Hercegovini nedovoljno političkih rasprava. - Politika se nekad svodi isključivo na neka jednostavna suprotstavljanja, a ne na neke fine diferencirane političke rasprave koje mogu biti i žestoke, a koje će rezultirati odgovarajućim zakonskim rješenjima - kazao je veleposlanik Republike Hrvatske. Prema njegovim riječima, dobro je da se na jedan ovakav način, kao što je to bilo na prošlotjednom Forumu, počelo razgovarati o važnim pitanjima i temama u BiH.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije