bošnjački blok već pokazao pukotine

U BiH bivši članovi SDA formalno zajedno, ali u praksi sve rade zasebno

29.12.2018.
u 10:00

Na razuđenoj bošnjačkoj političkoj sceni uz tzv. Bh. blok, koji čine lijevo, odnosno građanski orijentirane stranke, nastoji se etablirati i narodnjački blok, koji uglavnom čine stranke proizišle iz SDA, koje su uspjele osigurati ulazak u federalni Parlament i neke županijske parlamente.

Zajedno ili ne

U pokušaju da se nametnu kao što važniji čimbenik u formiranju vlasti, Pokret demokratske akcije (PDA), Nezavisni blok (NB), Narod i pravda (NiP) i Stranka demokratske aktivnosti (A-SDA) sklopili su okvirni sporazum po kojem će zajedno nastupati u pregovorima o formiranju vlasti. No, za razliku od lijevog bloka, spomenute stranke su do sada pokazale jedinstvo samo pri izboru predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH te djelomično pri formiranju vlasti u Sarajevskoj i Zeničko-dobojskoj županiji.

Službeno se “drže” zajedno, ali u praksi bivši članovi SDA djeluju po vlastitim željama i interesima, što ih kao blok čini nestabilnim partnerom za pregovore. Ove četiri stranke zajedno u donjem domu Parlamenta FBiH imaju 12 zastupnika (po 4 NB i PDA, a po 2 A-SDA i NiP), a situacija je takva da i pojedinačno mogu biti jezičak na vagi pri formiranju vlasti. U Tuzlanskoj županiji PDA je isključen iz formiranja vlasti iako je osvojio čak sedam mandata. Stranke Bh. bloka i SBB u toj županiji odlučili su uspostaviti većinu bez PDA. U sličnoj situaciji mogao bi se naći i A-SDA u Zeničko-dobojskoj županiji zbog navodne postizborne suradnje sa zastupnicima iz SDA.

Ako A-SDA ne bude dio većine, to bi moglo značiti i kraj postojanja tog narodnjačkog bošnjačkog bloka jer bi s druge strane, odnosno u vlasti, uz SDP, DF i NS, ostao i Nezavisni blok.

Problemi i odnosi

A-SDA ima problema u odnosima s bošnjačkom ljevicom, ali i Nezavisnim blokom i u Unsko-sanskoj županiji, dok je potpuno nejasno kako će se raspetljati postizborna situacija u Bosansko-podrinjskoj županiji. Kako bi se stranke koje su nastale iz nezadovoljstva stanjem u SDA mogle različito ponašati pri formiranju vlasti, pokazalo je i glasovanje o novom čelništvu državnog Zastupničkog doma.

Po jedan zastupnik PDA, A-SDA i NB-a (koliko imaju u ovom Domu) različito je glasovao o izboru Borjane Krišto, Denisa Zvizdića i Nebojše Radmanovića za članove Kolegija Zastupničkog doma. Mirsad Kukić (PDA) podržao je izbor Krišto, dok su Jasmin Emrić (A-SDA) i Aida Baručija (NB) bili suzdržani. Pri izboru Zvizdića svih troje bilo je protiv, dok su pri izboru Radmanovića, Emrića i Baručija bili suzdržani, dok je Kukić izbjegao glasovanje. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije