SIP BiH

U BiH aktivne 132, iz registra izbrisana 161 politička stranka

05.12.2015.
u 07:00

Godine 2009. podnesen je zahtjev za brisanje 136 stranaka, 2011. četiri, 2012. pet i 2015. godine za 13 političkih stranaka

Prema evidenciji Službe za reviziju financiranja političkih stranaka BiH (SIP BiH), u njoj postoje 132 aktivne političke stranke. Istodobno, prema službenim evidencijama SIP-a BiH, nadležni sudovi su u razdoblju od 2009. do lipnja 2015., a na njegov zahtjev, iz registra izbrisali ukupno 151 političku stranku. U istom razdoblju, nadležni sudovi su, na zahtjev političkih stranaka, iz registra izbrisali još 10 političkih stranaka, od ukupno njih 11 koje su same podnijele zahtjev za brisanje iz sudskog registra.

Provodeći odredbe Izbornog zakona BiH, Zakona o financiranju političkih stranaka BiH, SIP BiH je utvrdio kako veći broj političkih stranka upisanih u registar kod nadležnim registracijskih sudova, njih 10 u FBiH, 5 u RS i sudu u Brčko Distriktu BiH, duže vrijeme ne izvršava obveze propisane navedenim zakonima, te da postoji osnovana sumnja da te političke stranke ne obavljaju svoju djelatnost. Stoga, SIP smatra kako su za političke stranke koje ne dostavljaju financijska izvješća propisana Zakonom i ne prijavljuju se za sudjelovanje na izborima za organe vlasti, odnosno ne obavljaju djelatnost, ispunjeni uvjeti za brisanje iz sudskog registra po službenoj dužnosti.

"SIP BiH je u razdoblju od srpnja 2009. do siječnja 2015. nadležnim sudovima u BiH uputio prijedloge za brisanje 158 političkih stranaka zbog sumnje da ne obavljaju svoju djelatnost i da duže vrijeme ne izvršavaju svoje obveze", objašnjeno je za AA.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?