Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

U BiH 80 posto mladih ne razumije pojam ekstremizma

28. svibnja 2019. u 20:21 0 komentara 58 prikaza

Centar za društvena istraživanja Global Analitika iz Sarajeva je na konferenciji u hotelu Holiday za predstavnike nadležnih institucija, nevladinog sektora i medija predstavio rezultate projekta pod nazivom NO EXTREMISM, koji je realiziran širom Bosne i Hercegovine uz podršku Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država.

Na konferenciji, kao završnoj aktivnosti navedenog projekta, predstavljeni su i rezultati istraživanja o podložnosti mladih utjecajima ekstremnih ideologija.

Rezultati istraživanja su još jednom naglasili značaj nevladinog sektora, sveobuhvatnog i adekvatnog pristupa u preventivnom pristupu u suprostavljanju ekstremizmu i radikalizaciji.

Voditelj istraživanja i ekspert za sigurnosna pitanja, dr. Safet Mušić, je  u svom izlaganju naglasio da je prema rezultatima istraživanja zabrinjavajuće da 80 posto ispitanika uopće ne razumije pojam ekstremizma, niti percipira ekstremizam kao negativnu pojavu, niti pojavu koja može ugroziti sigurnost građana. Osim što mladi nisu svjesni opasnosti koje nosi ekstremizam i radikalizacija, rezultati istraživanja su pokazali kako mladi uopće nemaju informacija o već postojećim preventivnim programima.

Takođe su sudionici istraživanja naglasili da aktivnosti koje se provode u njihovim zajednicama, nisu prilagođene njihovom uzrastu, ali i da govor mržnje može biti novi faktor radikalizacije, što je novouspostavljena teorija koja je specifična za Bosnu i Hercegovinu.

Istraživanje u kojem je sudjelovalo 356 mladih osoba, uzrasta od 18 do 25 godina, provedeno je u 16 općina i lokalnih zajednica, sa naglaskom na lokacijama na kojima su već zabilježena ekstremistička ponašanja.

Sudionici konferencije su prilikom usvajanja zaključaka, naglasili važnost uključivanja kompetentnih stručnjaka  u ovu problematika  i u rad s mladima, ali i razvoj adekvatnog i planskog rada u zajednicama širom Bosne i Hercegovine, s ciljem jačanja otpornosti mladih na ekstremne ideologije, priopćio je Global Analitik.

Osim rezultata istraživanja, završnica projekta okrunjena je uručivanjem nagrada pobjednicima literarnog i likovnog natjecanja, u kojem su sudjelovali učenici osnovnih i srednjih škola iz cijele Bosne i Hercegovine. Pobjednici likovnog natjecanja za učenike osnovnih škola pod nazivom “Nacrtaj svog superheroja” su Škola u bolnici KCUS (područno odjeljenje OŠ “Vrhbosna” Sarajevo), Zijad Avdičević (OŠ Teočak) i Ranija Čampara (OŠ “Skender Kulenović” Sarajevo). Dok su pobjednici iz srednjih škola za literarno natjecanje pod nazivom “Snaga riječi za mir”, Amar Kodro iz Mostara, Dženita Ibišević iz Srebrenice i Ema Brljak iz Žepča.

Predstavnici  Veleposlanstva SAD-a i Global Analitike posjetili su Škola u bolnici, koja egzistira već 15 godina u okviru Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, kako bi uručila nagrade.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.