Analiza EU4Business

U BiH 437 hotela i sličnih objekata koje ne bilježi službena statsitika

hotel
Thinkstock
15.07.2021.
u 08:44

Naša ad hoc analiza pokazuje da stvarni broj hotela i sličnih vrsta smještaja (hoteli, turistički kompleksi, moteli, pansioni i gostionice) obuhvaća i 437 smještajnih objekata koji nisu bili uračunati u broj hotela i srodnih smještajnih objekata u službenim statistikama koje vode nadležni organi u BiH, navodi se u analizi

U turističkom sektoru u Bosni i Hercegovini ima 437 smještajna objekata koje ne vodi službena statistika.

Ovo se, između ostalog, navodi u studiji posvećenoj sektoru turizma u sklopu projekta EU4Business a izradio je bosanskohercegovačko-slovenački konzorcij (CEDES d.o.o. iz BiH i PROVOBIS d.o.o. iz Slovenije), u bliskoj suradnji i uz konzultacije s projektnim timom EU4Business, Odborom za sektorsku koordinaciju (SCC) i akterima iz turističkog sektora u BiH, piše Indikator.ba.

- Naša ad hoc analiza pokazuje da stvarni broj hotela i sličnih vrsta smještaja (hoteli, turistički kompleksi, moteli, pansioni i gostionice) obuhvaća i 437 smještajnih objekata koji nisu bili uračunati u broj hotela i srodnih smještajnih objekata u službenim statistikama koje vode nadležni organi u BiH. Najveće razlike između službenih statistika i podataka na stranici Booking.com pronađene su u pogledu smještaja za odmor i kratki boravak (apartmani, vikendice, hosteli, vile). Najmanje razlike pronađene su kod kampova. To ukazuje na postojanje značajne neformalne ekonomije u sektoru smještaja u BiH, navodi se u analizi.

Prema prikupljenim podacima u ključnim turističkim sektorima 2019. godine poslovalo je 2.196 registriranih poduzeća: 31% za restoransku i ugostiteljsku djelatnost, 20% za djelatnosti prijevoza i 17% za djelatnost pružanja smještaja.

- Ne uzimajući u obzir neregistrirane subjekte, glavnu ulogu u turizmu igraju MMSP-i (83% su mikro poduzeća i 14% mala poduzeća).
Broj smještajnih objekata u FBiH izrazito je porastao (za 56,1%) tijekom proteklih pet godina (2015–2019). Broj smještajnih objekata zabilježen u RS-u 2019. godine ostao je gotovo isti tijekom cijelog razdoblja. U BiH je 2019. godine bilo registrirano ukupno 756 smještajnih objekata, od čega se 71% nalazilo u FBiH.

Prošle godine broj smještajnih objekata smanjio se za 30% u Zapadnohercegovačkoj županiji, za 28,8% u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i za 21,8% u Unsko-sanskoj. Jedan od razloga je i prenamjena nekih objekata u smještaj za migrante.

Ukupan broj soba u BiH 2019. godine iznosio je 18.740 (od čega 71,6% u FBiH, 27% u RS-u i 1,4% u BD-u). U razdoblju od pet godina (2015–2019) došlo je do povećanja smještajnih kapaciteta u oba entiteta (za 43,8% u FBiH i za 7,9% u RS-u).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije