Alarmantni podaci

U 12 godina broj prvašića u Mostaru smanjen za gotovo 30 posto, 3000 učenika manje u osnovnim školama

ilustracija
23.06.2017.
u 18:00

Ovih dana završen je upis u mostarske osnovne škole. Brojevi koje je iznio načelnik Odjela društvenih djelatnosti grada Mostara Božo Ćorić za Mostarsku panoramu, pokazuju kako je u prve razrede upisano 1001 dijete. Taj će broj biti vjerojatno nešto veći jer će se do rujna dio djece upisati u prve razrede na temelju zahtjeva roditelja, piše Večernji list BiH. - Oko 50 učenika obično se upiše u prve razrede iako po svojoj dobi još ne bi trebali krenuti u školu. Konačnu odluku o tome donose doktor i pedagog, a Grad Mostar ima zakonsku mogućnost to odobriti, objasnio je Ćorić.

Usporedba brojeva

Kada se usporedi broj upisane djece u škole s prethodnim godinama, dobije se podatak kako se broj djece nije smanjio u odnosu na prošlu ili pretprošlu godinu. Ali kada se taj broj, primjerice, usporedi s onim iz 2005. godine, dobije se podatak koji je više nego zabrinjavajući. - Mi smo 2005. godine upisali u škole 1400 djece. Sada i posljednjih nekoliko godina taj broj je oko 1000. To govori kako se dogodio određeni odljev stanovništva, rekao je Ćorić. Podaci koje je iznio pokazuju kako je u 12 godina broj djece koja upisuju prvi razred osnovne škole manji za gotovo 30 posto. Inače, Grad Mostar je osnivač 24 škole, a na području grada djeluje i jedna međunarodna škola koja je, prema Ćorićevim podacima, ove godine upisala četiri učenika. Dodatna briga je i podatak kako je ukupni broj učenika u mostarskim školama manji za 3000 nego prije 12 godina. - To je samo potvrda teorije kako mlade obitelji odlaze s djecom. Ranije su odlazili samo stariji muškarci, dok su žene i djeca ostajali doma. To više nije slučaj i ti podaci su pokazatelj takvih kretanja. Sada imamo stanje da svake godine imamo od 40 do 60 učenika manje. Odlazak se smanjio, ali i dalje je konstantan, istaknuli su naši sugovornici.

Srednje škole

I dok su osnovne škole završile s upisima, srednje škole tek otvaraju taj proces. U školskoj godini 2017./18. u HNŽ-u planiran je upis 1698 učenika, što je 267 više nego prošle godine. Ipak, teško je za očekivati kako će sva mjesta u konačnici biti popunjena. Naime, Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije raspisalo je natječaj za upis redovitih učenika u prvi razred srednjih škola za školsku godinu 2017./2018. Prvi upisni rok planiran je za 28. i 29. lipnja 2017., zatim drugi rok 3. srpnja 2017., a treći upisni rok je 28. kolovoza 2017. U gimnazije se mogu upisati učenici koji imaju najmanje 22 boda, a u tehničke i srodne četverogodišnje škole minimalni bodovni prag je 16,5 bodova. U Umjetničku likovnu školu mogu se upisati učenici s najmanje 15,5 bodova. Prednost prilikom upisa imat će učenici koji su sudjelovali na natjecanjima znanja različitih razina. U mostarske srednje škole planiran je upis ukupno 968 učenika, od toga u 11 škola koje rade po hrvatskom planu i programu i devet škola na bosanskom planu. U Srednjoj školi “Čapljina” ukupno je planiran upis 120 učenika, za smjerove opće gimnazije, tehničara za energetiku, poljoprivrednog tehničara i ekonomista, te trogodišnja zanimanja kuhara, konobara, prodavača i automehaničara. U neumskoj Srednjoj školi planiran je upis 40 učenika u smjerovima elektrotehničara i ekonomista te kuhara. Srednja škola “Prozor” potražuje 70 učenika za hotelijersko-turističke tehničare i ekonomiste. Trogodišnja zanimanja su vodoinstalatera, bravara, krojača i kuhara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?