strane kompanije u BiH

Tvrtke iz RH zapošljavaju više od 10.200 radnika u BiH s prometom od 2,68 mlrd. KM

08.10.2018.
u 12:00

U Bosni i Hercegovini registrirane su 423 podružnice stranih kompanija, što je 12,7 posto od ukupnog broja poslovnih subjekata s 20 i više zaposlenih, podaci su Agencije za statistiku BiH za 2016. godinu, piše Večernji list BiH. 

Redovito izmirivanje obveza

Najveći udio stranih podružnica je u prerađivačkoj industriji 46,6 posto i trgovini na veliko i malo 27,9 posto. U stranim podružnicama angažirano je 20,2 posto od ukupnog broja zaposlenih, od čega je gotovo 60 posto angažirano u prerađivačkoj industriji. Više od tri četvrtine stranih podružnica dolazi iz zemalja članica Europske unije, a najviše ih je, 62, iz Hrvatske.

Kompanije iz Hrvatske zapošljavaju više od 10.200 radnika u BiH i ostvaruju promet od 2,68 milijardi KM. Poslije Hrvatske najbrojnije su podružnice iz Austrije 51 te podružnice iz Slovenije 50, Italije 41 i Srbije 38. Ekonomisti ističu da je riječ o kompanijama koje su zdravi dio ekonomije BiH, koja se inače suočava s mnogim problemima između ostalog s velikom nelikvidnošću pojedinih poduzeća. Ova poduzeća vode računa o svim elementima poslovanja zbog čega i ostvaruju prilično visok profit. Uredno izmiruju svoje obveze prema državi i radnicima. Poslujući s njima opstaju i mnogi dobavljači iz BiH. Domaćem gospodarstvu plaćaju poreze i doprinose, dok redovitom isplatom plaća utječu na rast kupovne moći građana – ističu ekonomisti. Iz Vijeća stranih investitora Bosne i Hercegovine poručuju da strane kompanije promoviraju osnovne ekonomske ciljeve jedne zemlje kao što su stabilnost, razvoj i razmjena znanja te usvajanje novih tehnologija. Stoga ne čudi da sve više europskih i svjetskih kompanija traži dobavljače iz BiH, a u tome prednjače automobilska, drvna i metalska industrija.

Kupci iz EU-a

Najviše zainteresiranih kupaca je iz Europske unije, posebno iz Njemačke i Švicarske. Potražnja u ovom segmentu je porasla već u prvom tromjesečju ove godine za četiri posto. Izvoz bh. automobilske industrije je veći od 800 milijuna maraka i u blagom je porastu posljednjih nekoliko godina. Najviše dijelova se izvozi u Njemačku i zemlje EU-a.

Ova grana industrije spada u najbolje organizirane industrije zahvaljujući i neophodnoj provedbi standarda. Da je u pitanju sve veća prisutnost stranih kompanija očigledno je iz statističkog podatka prema kojemu je broj stranih podružnica u Bosni i Hercegovini iznosio je u 2014. godini 388, što je 12,2 posto od ukupnog broja poslovnih subjekata s 20 i više zaposlenih. Tada je najviše stranih podružnica bilo u područjima: prerađivačka industrija 181 ili 46,6 posto i trgovina na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikla 113 ili 29,1 posto, a bilo je angažirano 57.768 radnika ili 19,4 posto od ukupnog
broja zaposlenih obuhvaćenih istraživanjem.

Promatrano po zemljama podrijetla, 78,6 posto stranih podružnica je iz zemalja članica Europske unije. A i prije četiri godine najviše ih dolazi iz Hrvatske 59, Slovenije 55 i Austrije 50.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?