rezultati poslovanja pokazali

Tvrtka iz Kreševa među top 10 u FBiH po prihodima

poslovanje
12.05.2021.
u 20:58

Na ovom popisu dominiraju izrazito trgovačke tvrtke, koje naveliko i namalo prodaju robu široke potrošnje ili gorivo

Analitičari LRC-a saželi su rezultate poslovanja prema podacima koje su među prvima otkupili od Financijsko-informatičke agencije (FIA), koja je registar završnih računa tvrtki iz Federacije BiH.

Prva pandemijska godina ostavila je brojne posljedice kako na zdravlje ljudi, tako i na ekonomiju, koja je mjesecima bila u potpunom ili djelomičnom lockdownu, objavio je LRC.

Za prošlu godinu završne račune ovoj entitetskoj agenciji predala su 23.244 gospodarska subjekta, što je jedan posto više nego godinu prije. I to je, zapravo, jedini segment “igre” u kojem se bilježi napredak. U istoj godini prihodi poduzeća su iznosili 45 milijardi KM, što je pet milijardi ili deset posto manje u odnosu na 2019. godinu, piše Avaz. 

Ukupan izvoz poduzeća iz FBiH je iznosio 6,7 milijardi KM i manji je za 12 posto u odnosu na prethodnu godinu, kada je iznosio 7,6 milijardi KM. Broj zaposlenih je također u padu i to za četiri posto. Prošle godine u poduzećima s područja FBiH koje su predale završne račune za 2020. godinu je radilo 350.889 radnika, a godinu ranije 365.575.

Ovakva ekonomska situacija odrazila se i na poslovanje najvećih poduzeća u FBiH po visini prihoda. Gledajući samo popis top 10 tvrtki po visini prihoda, može se vidjeti kako je svakoj od njih prihod u prošloj godini bio manji nego u 2019. godini, i to u rasponu od 0,1 posto pa do vrtoglavih 35 posto.

Najveći pad prihoda bilježi tvrtka "Holdina" (35 posto), pa je zbog toga ove godine po visini prihoda na trećem mjestu ukupnog poretka. Ova tvrtka je prošle godine ostvarila prihod od 852,5 milijuna KM, što je znatno manje nego godinu prije, kada je imala prihod od 1,3 milijarde KM.

Na prvom mjestu popisa poduzeća po visini prihoda ove godine je "Bingo", čije je sjedište u Tuzli. "Bingo" je prošle godine uprihodovao 1,2 milijarde KM, što je 2,4 posto manje nego u 2019. godini.

Drugo mjesto na ovom popisu zauzelo je Javno poduzeće "Elektroprivreda Bosne i Hercegovine" s prihodom od 1,04 milijardi KM.

Od tvrtki koje su ušle u top 10 po prihodima, tu su još i "ArcelorMittal" Zenica, "Boreas" Kreševo, "BH Telecom" Sarajevo, "Hifa Oil" Tešanj, "G-Petrol" Sarajevo, "Philip Morris BH" Sarajevo i "Petrol BH Oil Company" Sarajevo. Od deset tvrtki s najvećim prihodima, šest ih dolazi iz Sarajeva te po jedna iz Tuzle, Zenice, Kreševa i Tešnja.

Na ovom mini popisu dominiraju izrazito trgovačke tvrtke, koje naveliko i namalo prodaju robu široke potrošnje ili gorivo. Od velikih proizvođača, tu su tek zenički "ArcelorMittal" i "Elektroprivreda BiH".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?