Na današnji dan 1992. godine

Tužno sjećanje na dan kada su od četničkih raketa poginula četvorica Hrkaća, Soldo i Topić

07.04.2021.
u 17:37

Na današnji dan, 7. travnja 1992. godine, u ranim jutarnjim satima, u šest sati i 20 minuta, dva zrakoplova takozvane JNA raketirala su Široki Brijeg, piše Večernji list BiH. 

Zračni sijači smrti tog jutra u naselju Njivice ubili su šest osoba, među kojima i jednog dječaka. Žrtve raketiranja tog jutra bili su Josip Hrkać (rođen 1978.), Mladen Hrkać (1972.), Jozo Hrkać (1968.), Rajko Hrkać (1968.), Božo Soldo (1953.) i Veselko Topić (1940.). Stjecajem okolnosti, kao novinari bili smo u zgradi nedaleko od stambene zgrade u kojoj je jedna granata pogodila stan obitelji Miličević. Srećom, članovi obitelji bili su u skloništu. Pri tom raketiranju agresorskih zrakoplova počinjena je i velika materijalna šteta. Strašno nas je pogodila vijest da su stradali civili u zločinačkom vojnom napadu. Najprije smo čuli kako je poginulo četvero Širokobriježana, a potom još dvoje. Još jedna granata pala je u neposrednoj blizini zgrade u kojoj smo se našli kao dežurni novinari. Zgrada se tresla kao da će se srušiti, čula se strašna grmljavina. Taj osjećaj nemoguće je opisati. No, brzo smo se pribrali i telefonski se javili Tihomiru Begiću, tadašnjem novinaru i uredniku Radiopostaje Posušje, a potom izravno i na Hrvatski radio - studio Zagreb. Sutradan, 8. travnja, u širokobriješkom selu Izbično pokopana su tijela četvorice poginulih Hrkaća. Prema podacima monografskog izdanja Široki Brijeg Karla Rotima, Rajko i Mladen bili su braća, sinovi Grge i Janje Hrkać. Janjina sestra majka je mladog, 14-godišnjeg Josipa, a Jozo i Josip sinovi su dvojice braće.

Rajko i Mladen pokopani su u jednu, a Jozo i Josip u drugu grobnicu. Svetu misu predvodio je tadašnji izbički župnik fra Nedjeljko Martinović, a među šestoricom svećenika bili su fra Mladen Hrkać i fra Serafin Hrkać, stričevi pokojnih Rajka i Mladena. Bio je to jedan od najtužnijih trenutaka u Izbičnu. Dan prije raketiranja Širokog Brijega od zračnih sijača smrti kao da se slutilo na zlo. Među pučanstvom zavladao je strah, neke obitelji su počele odlaziti u izbjeglištvo u Dalmaciju. Na izvanrednoj sjednici Skupštine općine Široki Brijeg 4. travnja odlučeno je o uvođenju izvanrednog stanja, a mjere zamračenja stupile su dan potom. Zrakoplovi tzv. JNA ponovno su granatirali Široki Brijeg - 8. travnja bačene su “krmače” na područje Trna i Smokinja. Sve do 11. lipnja širokobriješko područje nadlijetali su neprijateljski zrakoplovi i više puta borbeno djelovali. No, osim iz zrakoplova, područja Ljutog Doca, Biograca i Jara gađana su topovima i minobacačima. Nekoliko puta gađana je i crkva u Ljutom Docu. •

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije