Uprava policije MUP-a TŽ-a pokreće akciju

Tuzlanska županija podiže sigurnost čuvanja oružja na najvišu razinu

storyeditor/2023-07-02/policijatz.jpg
04.07.2023.
u 08:00

- S obzirom na to da se oružje i streljivo moraju čuvati u stambenom ili drugom odgovarajućem prostoru koji se nalazi u mjestu prebivališta, odnosno sjedišta vlasnika oružja i streljiva, u idućem će razdoblju Uprava policije poduzeti sve mjere kako bi se neposrednom kontrolom na adresi prijavljenog prebivališta vlasnika oružja utvrdilo čuvaju li vlasnici oružje u skladu s važećim propisima- objasnili su iz Uprave policije

Vlasti Tuzlanske županije odlučne su u namjeri podignuti sigurnosnu situaciju u županiji, među ostalim, i provedbom jasnih mjera čuvanja oružja koje moraju biti na najvišoj mogućoj razini, a akcija koja se upravo pokreće ima za cilj provjeru kako ga vlasnici čuvaju, piše Večernji list BiH.

Za svaku je pohvalu odlučnost kojom Uprava policije Ministarstva unutarnjih poslova Tuzlanske županije želi riješiti pitanje sigurnosti oružja, a upravo su ovih dana najavili kako će početi s provjerama, uputivši apel vlasnicima oružja da ga čuvaju savjesno, zaključano i odvojeno u sefovima, metalnim ormarima ili sličnom spremištu koje se ne može otvoriti alatom uobičajene upotrebe, tako da bude nedostupno neovlaštenim osobama, a osobito djeci.

Sve mjere

- S obzirom na to da se oružje i streljivo moraju čuvati u stambenom ili drugom odgovarajućem prostoru koji se nalazi u mjestu prebivališta, odnosno sjedišta vlasnika oružja i streljiva, u idućem će razdoblju Uprava policije poduzeti sve mjere kako bi se neposrednom kontrolom na adresi prijavljenog prebivališta vlasnika oružja utvrdilo čuvaju li vlasnici oružje u skladu s važećim propisima, tj. razdvojeno od streljiva i zaključano u sefovima, metalnim ormarima ili sličnim spremištima - objasnili su iz Uprave policije Tuzlanske županije. Također su potvrdili kako će vlasnicima oružja za koje se kontrolom utvrdi da oružje ne čuvaju na propisan način oružje biti privremeno oduzeto te će biti pokrenut prekršajni postupak u skladu sa Zakonom o oružju i streljivu Tuzlanske županije. Pritom su se osvrnuli i na problematiku ilegalnog oružja te su naglasili kako su, shodno Zakonu o oružju i streljivu Tuzlanske županije, fizičke i pravne osobe koje nelegalno posjeduju oružje, streljivo i minsko-eksplozivna sredstva dužne takvo oružje prijaviti policijskoj upravi radi predaje ili onesposobljavanja, odnosno uništavanja, a policijski službenici će ga preuzeti na mjestu na kojem se ono nalazi i o tome izdati odgovarajuću potvrdu.

- Ako fizička ili pravna osoba postupi u skladu s navedenim odredbama zakona, a prije istražnih radnji policije u skladu sa Zakonom o prekršajima, započinjanju istrage kaznenih djela te žurnih istražnih radnji u skladu sa Zakonom o kaznenom postupku Federacije BiH, odnosno početkom primjene policijskih ovlasti utvrđenih Zakonom o policijskim službenicima, neće se pokretati prekršajni ni kazneni postupak - dodali su iz Uprave policije.

Nastavak aktivnosti

Ovi potezi svakako su nastavak aktivnosti koje vlasti Tuzlanske županije provode intenzivno, a koje se odnose na podizanje razine sigurnosti u županiji. Dodatne mjere uvedene su nakon nedavnog nemilog događaja. Među ostalim, dio novih aktivnosti odnosi se na škole, pa je tako Vlada nedavno usvojila niz mjera u cilju poboljšanja sigurnosti učenika u školama na području županije, a nakon incidenta u Osnovnoj školi "Lukavac Grad", kada je maloljetnik pucao i teško ranio nastavnika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije