Ibrahim Kalesić

Tuzlak u devetom desetljeću života najstariji je padobranac u Europi

11.08.2021.
u 20:33

Ibrahim Kalesić (86) iz Tuzle najstariji je aktivni padobranac ne samo u BiH već i u Europi, a svoje vještine i umijeće pokazao je na Padobranskom kupu “Para Challenge” koji je nedavno održan u Bihaću te je okupio padobrance iz više zemalja, piše Večernji list BiH. 

Ima više od 1400 skokova

Iako je u dosadašnjoj karijeri skupio više od 1400 skokova, prvi put je tada poletio iz sportske zračne luke Golubić i izveo skok iznad grada na Uni.

- Padobranstvo je moja najveća životna ljubav, a i dalje se bavim njime aktivno zbog toga što me dobro služi zdravlje. Svake godine idem na zdravstvene preglede, nalazi su mi odlični i liječnici se dive u kakvom sam stanju i formi - kaže Kalesić za Nezavisne. Prisjeća se kako je prvi skok padobranom izveo 1951. u sportskoj zračnoj luci Jegin lug nadomak rodne Tuzle, a ljubav prema visinama tada ga je potpuno osvojila. U višedesetljetnoj karijeri bio je sudionik brojnih natjecanja, postao instruktor padobranstva te u svojim najboljim danima oborio dva rekorda u padobranskim skokovima na prostoru ondašnje Jugoslavije. Prisjeća se kako je u Podgorici skočio s visine od 5500 metara, pri čemu je pune dvije minute proveo u zraku bez otvaranja padobrana, dok je poslije, u Tivtu, s petoricom kolega skočio na cilj koji je iznosio svega pola metra. U bogatoj karijeri bilo je puno dogodovština, a u nekim situacijama i život mu je visio o koncu. Prisjeća se proslave Dana borca u Banovićima krajem sedamdesetih godina kada je padobranom trebao skočiti na stadion gdje se održavala proslava. - Baš u trenutku kada je trebalo izvesti skok, izbilo je nevrijeme da se pilot jedva vratio u tuzlansku zračnu luku. Ja sam prije toga iskočio i vjetar me je podigao pa sam, umjesto u Banovićima, završio na planini Konjuh udaljenoj desecima kilometara. Zahvaljujući iskustvu, uspio sam se prizemljiti i proći bez ozljede, a pronašli su me na planini - prisjeća se Kalesić. Nedavno je osnovao i vlastitu udrugu te namjerava podučavati mlade u ovom sportu.

Održava formu

Iako je pregazio polovinu devetog desetljeća, hobi Ibrahima Kalesića je i paraglajding, kojim se, kako ističe, nedavno počeo baviti. Formu održava hodanjem i biciklizmom, a, osim toga, vozi i automobil pa bi ga se moglo svrstati i u najstarije aktivne vozače u BiH.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije