UKC Tuzla

Tuzla: Povećan broj djece u bolnici zbog respiratornih smetnji

24.12.2019.
u 17:40

U Klinici za dječije bolesti UKC Tuzla, prošli tjedan, u samo jednom danu, od ukupno 76 djece smještene u bolnicu, njih 22 zadržano je na bolničkom liječenju zbog respiratornih smetnji.

Načelnik Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla prof. dr Edin Husarić kazao je da su jučer i danas bili povoljni vremenski uvjeti te je kvaliteta zraka definitivno bolja, što se odražava na priliv takvih pacijenata.

- Preko vikenda smo imali mnogo manje pacijenata. Danas imamo 68 pacijenata na klinici od kojih je trećina s respiratornim smetnjama, ali to su pacijenti koji su ranije primljeni - pojasnio je.

Liječnici su mišljenja da je kvaliteta zraka uzrok pojačanih respiratornih smetnji kod djece. Najugroženija grupa su bebe od tri do šest mjeseci starosti.

- To su djeca koja su još uvijek u prvoj fazi razvoja, kod kojih dišni putevi još nisu razvijeni - istakao je Husarić.

Djeca koja boluju od korničnih oboljenja posebno su na udaru, tvrde liječnici. Takvim pacijentima daju se zaštitni lijekovi koji ih štite od ozbiljnijih respiratornih oboljenja.

Husarić je pojasnio kako su to neki oblici kroničnog opstruktivnog bronhitisa gdje pacijenti moraju primati tu vrstu lijekova da bi smanjili simptome. To se posebno odnosi na rizičnu populaciju, a to su prijevremeno rođena djeca, djeca s urođenim srčanim anomalijama, djeca s oslabljenim imunitetom.

Zagađen zrak pogađa i zdravu djecu kod koje su izraženi blaži simptomi. I njih, tvrdi dr. Husarić treba zaštititi. U danima kada je velika zagađenost zraka preporučuje da se ne izlazi iz kuće. Također savjetuje da, u dane vikenda slobodno vrijeme iskoristimo boravkom na svježem zraku u prirodi.

U kućama s individualnim ložištima gdje je zrak u prostorijama suh, liječnici preporučuju da se taj zrak ovlaži kako bi djeca lakše disala.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?