haag

Tužiteljstvo zatražilo doživotnu kaznu zatvora za Ratka Mladića

dadad
07.12.2016.
u 17:09

Tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) zatražilo je doživotnu zatvorsku kaznu za generala Ratka Mladića, ratnog zapovjednika Vojske Republike Srpske, rekavši pri tome da bi ga trebalo osuditi za organizirani zločinački poduhvat tijekom rata u BiH od 1992. do 1995. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Tužitelj Alan Tieger u srijedu je pred sudcima Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) kazao da bi “bila uvreda za žrtve, žive i mrtve, i uvreda za pravdu da se izrekne bilo koja kazna, osim najteže moguće po zakonu: doživotna kazna zatvora“.

Tieger je govorio na kraju završe riječi Haškog tužiteljstva tijekom suđenja Mladiću. Iznošenje završne riječi nastavit će Mladićeva obrana od 9. do 13. prosinca, dok će odgovore na argumente suprotne strane iznositi 15. prosinca.

Time će biti okončano četverogodišnje suđenje Ratku Mladiću, optuženom za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti za vrijeme rata u BiH 1992.-1995.

Suđenje Mladiću je počelo u svibnju 2012. godine. On je krajem svibnja 2011. godine, nakon skoro 16 godina skrivanja i bjekstva, uhićen u Srbiji i izručen MKSJ-u. Prilikom prvog pojavljivanja pred sudcima MKSJ, nije se izjasnio o krivici, pa je Pretresno vijeće u njegovo ime unijelo kako se ne osjeća krivim.

Tijekom suđenja, optužba i obrana saslušale su oko 300 svjedoka, a u sudske spise uveden je i veliki broj pisanih svjedočenja.

Tužiteljstvo Haškog tribunala tereti Mladića za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovnika Sarajeva za vrijeme opsade granatiranjem i snajperskom vatrom, te za uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, sve u razdoblju od 1992. do 1995. godine.

Prema onome što je ranije priopćio Haški tribunal, prvostupansjka presuda u predmetu Mladić trebala bi biti donesena do studenog iduće godine. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?