sarajevo

Tužiteljstvo SŽ istražuje zašto su propale robne rezerve lijekova vrijedne 700.000 KM

lijekovi
03.09.2016.
u 07:54

Robne rezerve lijekova kupljene proračunskim novcem Sarajevske županije, u vrijednosti blizu 700.000 KM propale su, jer su lijekovima mahom istekli rokovi, piše Patria.

Rezerve lijekova se moraju obnoviti, ali pitanje je tko će odgovarati za nastalu situaciju. To će svakako istražiti Tužiteljstvo SŽ koje je i otvorilo istragu.

"Županijsko tužiteljstvo SŽ formiralo je predmet. Vrše se provjere navoda iz prijave, a u cilju utvrđivanja eventualnog počinjenja krivičnog djela ili odgovornosti. S obzirom na fazu predmeta, trenutno nismo u mogućnosti priopćiti više informacija", kaže Azra Bavčić, glasnogovornica Tužiteljstva SŽ.

Inače Županija i Grad Sarajevo u zalihama nemaju niti jednu dozu lijeka niti sanitetskog materijala koji je uporabljiv. Svi lijekovi trebali su u slučaju epidemije ili katastrofe koristiti građanima, jer na kraju krajeva njihovim novcem je i kupljen.

Javna ustanova Apoteke Sarajevo, Direkcija za robne rezerve SŽ i Ministarstvo zdravstva SŽ ugovorom koji su potpisali obvezuju se na brigu o zalihama, a sada međusobno prebacuju krivnju za nastalu situaciju.

Ministrica zdravlja SŽ Zilha Ademaj ranije je za Al Jazzeru kazala da prilikom preuzimanja mandata nije bila upoznata s problemom robnih rezervi lijekova.

"Prvi put sam se s ovom problematikom suočila kada sam pročitala izvješće JU Apoteke Sarajevo za 2015. godinu, iz kojeg se jasno vidjelo da nije izvršen popis robnih rezervi koje su bile skladištene u JU Apoteke Sarajevo", kazala je Ademaj.

No, osim što je propalo 700.000 KM građanskog novca potrebno je još toliko za uništavanje otpada, a u ovom trenutku ne zna se tko će preuzeti odgovornost i tko će platiti novih 700.000 KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?