Odgođeno ročište Mili Puljiću

Tužiteljstvo skriva dokaze od obrane, dostavlja ih samo vještaku

sud bih
25.02.2016.
u 07:00

Unakrsno ispitivanje Sinanovića je odgođeno jer tužiteljica nije bila spremna, zbog toga što joj je obrana kasno dostavila dokumentaciju

U nastavku suđenja Mili Puljiću, optuženom za ratni zločin, obrana je namjeravala unakrsno ispitati vještaka Zemira Sinanovića, bivšeg obavještajaca Armije BiH. Međutim, unakrsno ispitivanje Sinanovića je odgođeno jer tužiteljica nije bila spremna, zbog toga što joj je obrana kasno dostavila dokumentaciju, piše Večernji list BiH. Naime, obrana je dostavila devet dokumenata koje želi iskoristi u unakrsnom ispitivanju i koji su predani tužiteljici. Budući da se tužiteljica nije mogla izjasniti vezano uz njih, Sudsko vijeće dopustilo je odgodu glavnog pretresa.

Skrivanje dokumenata

Međutim, pravi razlog odgode je činjenica da se već godinu i pol dana vodi ovaj postupak, a Puljićeva obrana nije dobila od Tužiteljstva potrebnu dokumentaciju. Konkretno, riječ je o dokumentaciji na temelju koje je vještak Sinanović radio nalaz, a što je, prema riječima odvjetnika Davora Martinovića, nonsens u pravnoj praksi i ovoga suda. “Iako smo ih uporno tražili, mi nemamo dokumente na osnovi kojih je vještak utemeljio svoj nalaz i naravno da obrana tu ne može biti ravnopravna u postupku, a po zakonu bi morala biti.

Nažalost, i tijekom ovog ročišta potvrdilo se kako postoje neki dokumenti koji nose oznaku povjerljivosti i koji se, navodno, ne mogu dostaviti obrani, dok se dostavljaju vještaku, a o tome se jasno i Sudsko vijeće izjasnilo, smatrajući kako i obrana mora imati uvid u svu dokumentaciju. Nadamo se kako ćemo do idućeg ročišta od Tužiteljstva dobiti svu dokumentaciju kako bismo bili donekle ravnopravni u ovom postupku. Kada govorimo o ravnopravnosti, isključivo se to odnosi na ponašanje Tužiteljstva, a nikako Suda koji čitavo ovo vrijeme radi na vrhunskoj razini. Kada su u pitanju dokumenti koji nose oznaku “povjerljivo”, riječ je o onima OSA-e i SIPA-e.

Povjerljivi dokumenti

Podsjećanja radi, vještak je u svom ranijem izlaganju gotovo sedamdeset posto nalaza spominjao iz dokumenta OSA-e iz 2013. godine.

U dva navrata obrana je tražila ove dokumente od Tužiteljstva, ali odgovor je bio da ih nema. Isto tako, vještak Sinanović pozivao se i na informaciju od SIPA-e, a kada je obrana tražila taj isti dokument, odgovor je bio kako je riječ o povjerljivom dokumentu. Iz ovoga je vidljivo kako su neki dokumenti koji nose oznaku “povjerljivo” za vještaka bili dostupni, a za obranu nisu, što znači da su neki dokazi skrivani od obrane.

Obrana je tijekom ročišta također istaknula da je vještak Sinanović spominjao kako raspolaže primarnom i sekundarnom dokumentacijom, na što je tužiteljica odgovorila kako takva dokumentacija ne postoji.

Nakon toga, Sudsko je vijeće pitalo tužiteljicu je li napravljen popis cjelokupne dokumentacije, a odgovor je bio kako ni Tužiteljstvo ne zna kojim dokumentima raspolaže vještak.

Nakon što je tužiteljica kazala kako zbog toga što je obrana kasno dostavila devet dokumenata, nije u mogućnosti odmah ih analizirati, Sudsko vijeće, kojim predsjeda sudac Darko Samardžić, donijelo je odluku da se iduće ročište, na kojem će obrana unakrsno ispitati vještaka Sinanovića, održi 2. ožujka. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?