optužnice

Tužiteljstvo BiH podiglo optužnice protiv 18 osoba za organizirani kriminal

asda
28.12.2016.
u 12:18

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv 18 osoba koje se terete za kaznena djela financijskog kriminala i prijevara u višemilijunskom iznosu.

Optužnica je podignuta protiv Klementa Barbića (1976), Valentina Barbića (1982), Dragana Kenjića (1962), Nermina Šuvalije (1976), Ante Nuića (1953), Jasmina Ejuba (1969), Saldina Ribića (1983), Nebojše Janjića (1973), Branislava Đuričića (1975), Marinka Tuke (1960), Eniza Kazića (1954), Emira Kazića (1988), Stjepana Boje (1963), Hamdije Šarčevića (1962), Mirze Čabaravdića (1977), Predraga Vidića (1970), Orhana Bolobana (1975) i Adnana Hodžića (1979).

- Optuženi se terete da su, djelujući kao organizirana kriminalna skupina, izvršili prevare, porezne utaje, prevare u osiguranju i nezakoniti povrat PDV-a i ostvarili nezakonitu imovinsku korist u iznosu od oko dva milijuna KM, za koje su oštetili leasing kuće i osiguravateljska društva - navodi u priopćenju Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva BiH.

U optužnici se navodi, da su optuženi, krivotvorenjem dokumentacije i u međusobnom dogovoru, vršili fiktivnu nabavku skupih građevinskih mašina (bagera i druge mehanizacije), kao i stolarskih strojeva i strojeva za proizvodnju namještaja, putem leasing financiranja, a da vozila i oprema nisu stvarno kupljena.

Potom su za navedena vozila i strojeve, koji su bili osigurani, fiktivno prijavljivali krađe te prevarom naplaćivali visoke sume osiguranja. Također, za navedena vozila i strojeve su nezakonito prijavljivali povrat ulaznog PDV-a.

- Navedenim kaznenim djelima, optuženi su ostvarivali veliku nezakonitu imovinsku korist, a oštetili su više leasing kuća i osiguravateljskih društava. Na taj način su, u više navrata, počinili kaznena djela djela Porezna utaja ili prevara iz člana 210.KZ BiH, Zlouporaba osiguranja iz članka 302. KZ F BiH, Obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti iz članka 268. KZ F BiH i Prijevara iz članka 294. KZ F BiH, navode dalje iz Tužiteljstva BiH.

Optužnica s obimnim dokaznim materijalom, bit će proslijeđena Sudu BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?