Zora Dujmović

"Tuže me jer žele vratiti ministarstvo kulture "pod svoju rudu""

06.04.2018.
u 16:28

Aktualna raspodjela kulturnog novca koja smeta, istina manjem broju kulturnjaka, vrši se temeljem zakonske procedure raspodjele novca te samo kvalitetni  i značajni programi se financiraju. Može se s pravom kazati kako neki ne mogu provariti da i van Sarajeva ima kulture, koja je itekako prepoznatljiva, kvalitetna i značajna, izjavila je za Dnevnik.ba federalna ministrica kulture Zora Dujmović.

Jedan mali broj sarajevskih kulturnjaka, perjanica kulturnih institucija Obale Art Centra, East West Centra, MESS-a, Balet Festa, SVEM-a poduprti s BNP Zenica, zbog nezadovoljstva raspodjelom novčanih sredstava za projekte iz kulture u 2015.godini, podnijeli su tužbu Općinskom sudu Sarajevo protiv Federalnog ministarstva kulture i sporta i nadležne ministrice Zore Dujmović.

Optužuju FMKS da je  raspoređivao  proračunska sredstva  ne na osnovu zakona i normativnih kriterija, koji su anacionalni i profesionalni, već na osnovu tzv. „etno nacionalnih kriterija“, kako su naveli u tužbenom zahtjevu.

Među „dokazima“ tužitelja nalazi se i jedan intervju ministrice Zore Dujmović u kojem je istaknula kako nije logično da Sarajevo dobiva 75% novca za kulturu.

Ta izrečena istina bila jer okidač za podizanje tužbe i za harangu prema ministrici od dijela sarajevskih medija, koja je agresivno podgrijana nakon  nedavno održanog sudskog ročišta. Tako, udarno se objavljuju izjave Dine Mustafića koji je jedanput izjavio da ministrica Zora Dujmović nevješto ideološki pluta u vodama „samoeuropeiziranog HDZ-a“ koji prezire visoku kulturu s međunarodnim atributom, „da se vrši diskriminacija internacionalne kulture glavnog grada države, jer se većina kulturnih događaja koji se ovdje odvijaju ne uklapa u koncept vjersko-etničke kulture koju promovira ministrica Dujmović“.

Plasiraju se njegove izjave kao, primjerice, sljedeća: “Poništeno je cjelokupno polje vrijednosti, pa smo prinuđeni civilizacijske i kulturne vrijednosti zaštititi sudskim putem“, ali i mnoge druge koje su u sličnom tonu.

Međutim, zbog opstrukcije medija, javnost nije upoznata s činjenicama koje u potpunosti razobličuju optužnicu.

Tužba nema niti jedan materijalni dokaz, podignuta je s ciljem diskreditacije ministrice kako bi joj ograničili njenu zakonsku kompetenciju.

„Stotine korisnika proračunskog novca širom Federacije kao i iz Sarajeva, znaju da je temeljna strategija FMKS provođenje kulturne demokracije, afirmacija kulturoloških različitosti uz poticaj interkulturnog dijaloga, podupiranje subjekata kulture koji istupaju s kvalitetnim programima a od važnosti su za FBiH“, izjavila je ministrica Dujmović za Dnevnik.ba.

Samo letimičan pogled na raspodjelu novca za 2014.godinu, kad ministrica Dujmović nije bila na čelu ministarstva, jasno pokazuje kako su se „pravično i zakonski“ dijelila proračunska sredstva.

U 2014.godini ukupno iz Transfera za kulturu od značaja za FBiH podijeljeno je 1.572.128,01 KM za 109 projekata, kako slijedi:

  1. Sarajevo: podržana 53 projekta iznosom od 1.188.850,00 ili 75,6% od ukupnog iznosa
  2. Sjedišta preostalih devet županija: za 22 projekta izdvojeno je 157.778,00 KM ili 10,00%
  3. JU Narodno pozorištu Mostar doznačuje se 60.000,00 KM za saniranje duga za neplaćene doprinose ili 3,81%
  4. Ostale općine Federacije za 28 projekata podržane su s 136.500,00 KM
  5. Stolac, za 5 projekata inkasira 27.000,00 KM i
  6. Zvornik RS, podržan jedan projekt s 2.000,00 Km.

„Dini Mustafiću, bivšem direktoru JU MESS-a, ispravno je da njegova institucija za 2014. godinu inkasira 140.000,00 KM od FMKS, a sjedišta svih ostalih 9 županija za 22 projekta ostvare 157.778,00 KM ili sve ostale općine s 28 projekata dobiju 136.500,00 KM. Treba napomenuti da je JU MESS za 2014.godinu, prema izvješćima koja su bila dostupna, od Kantona Sarajeva inkasirao 1.063.790,04 KM. Pored kantonalnih, MESS je dobio sredstva i s državne razine, Grada Sarajeva, iz inozemstva“, pojašnjava ministrica Dujmović.

Edina Papo, koja također demagoškim izjavama o FMKS nastupa u javnosti, je među tužiteljima. Njen Balet fest inkasira potpuno ista sredstva kao što je inkasirao za vrijeme bivšeg ministra u FMKS Salmira Kaplana.

„Tada se nije bunila, nije tužila ministarstvo niti je istupala u javnosti. Još više začuđuje BN pozorište iz Zenice da su i oni potpisnici tužbe protiv ministarstva jer, za vrijeme ministra Kaplana, dobivali su manje sredstava (za oko 40%). Koji su njihovi motivi za  podizanje tužbe“, pita se ministrica Dujmović.

"Vlada FBiH iz tekuće rezerve je akterima tužbe izdvojila 300.000 KM i tako im dopunila iznose na koje su se navikli iz godine u godinu namirivati iz FMKS. Oni i dalje forsiraju tužbu, jer cilj im je vratiti ministarstvo „pod njihovu rudu“, upozorila je ministrica Dujmović.

„Aktualna raspodjela kulturnog novca koja smeta, istina manjem broju kulturnjaka, vrši se temeljem zakonske procedure raspodjele novca te samo kvalitetni  i značajni programi se financiraju. Može se s pravom kazati kako neki ne mogu provariti da i van Sarajeva ima kulture, koja je itekako prepoznatljiva, kvalitetna i značajna. Za njih je provincijalizacija zemlje što se s minimalnim sredstvima podupire kultura van glavnog grada, gdje se realiziraju, također, vrlo kvalitetni i afirmirani kulturni događaji“, izjavila je ministrica.

Zar „Mostarsko proljeće“, NAF, filmski festivali u Orašju, Tuzli i Bihaću, Karneval u Čapljini, Kazališne igre BiH Jajce i kao još mnoge druge poznate kulturne manifestacije, međunarodno potvrđene, ne predstavljaju visoko kvalitetne kulturne događaje koje imaju europske vrijednost?

„Vidljivo je i više puta ponavljano kako i dalje najveći dio proračunskog federalnog  novca namijenjenog kulturi ostaje u Sarajevu za kulturne projekte. I pored te činjenice, ta struktura 'utjecajnih moćnika' posegla je za tužbom kako bi vratili privilegije iz vremena kad nisam vodila ministarstvo“, istaknula je ministrica Dujmović.

Eksponenti  prevaziđene i neprincipijelne kulturne politike, dodala je, koju podupiru određeni federalni i drugi mediji, kao i pojedini  državni službenici FMKS, imenovani u vrijeme SDP-ove vladavine, otežavaju i koče djelovanje ministarstva koje inače ima stanovitih problema.

„Sve implicira kako im nisu bitne činjenice ni istina  nego im je važno denucirati i kriminalizirati vođenje kulturne politike koja evidentno pokazuje dobre rezultate. Umjesto da se energija troši na rješavanje problema kako bi nam kulturni sektor bio kvalitetniji, ona se troši na neprincipijelne sudske procese“, izjavila je za Dnevnik.ba ministrica Zora Dujmović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?