Predsjednik Čović najavio

Tužba protiv onih koji su zataškavali Leutarovo ubojstvo

leutar
29.03.2015.
u 09:48

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobu bivšeg doministra unutarnjih poslova Federacije BiH Joze Leutara, na groblju Masline u Mostaru jučer je obilježena 16. godišnjica njegove smrti. Vijence su položili i svijeće zapalili članovi obitelji Joze Leutara, izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora predvođeno predsjednikom HNS-a Draganom Čovićem koji je i hrvatski član Predsjedništva BiH, predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, zastupnici i izaslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH, Parlamentu FBiH i Skupštini HNŽ-a, ministri iz Vlade HNŽ-a te dužnosnici HDZ-a BiH, HDZ 1990. i stranaka HNS-a.

Procesuiranje krivaca

Nakon što su položili vijence svi prisutni uputili su se u katedralu Marije Majke Crkve u Mostaru gdje je služena sveta misa zadušnica za pokojnog Jozu Leutara. Hrvatski član Predsjedništva BiH istaknuo je kako će osobno inzistirati na pronalaženju ubojica te zahtijevati pokretanje nove istrage koja bi zasigurno puno otkrila samo kada bi se ispitali oni koji su montirali optužbe i preusmjeravali istragu. Kad ubijete doministra unutarnjih poslova FBiH, poruka je jasna, ali budući da mi često isto govorimo da sustav ništa ne radi ovih dana, budite uvjereni, prvi ja, a onda sa mnom i svi dužnosnici koje predstavlja Hrvatski narodni sabor podnijet će tužbu protiv onih koji zataškavaju ovaj zločin i onih koji su taj zločin zapovijedili te koji su ga učinili i zatražit ćemo da se istraga iznova ubrza na najvišoj razini BiH, jer ovo više nema smisla”, rekao je Čović u izjavi za medije.

Radončićeva uloga

Leutarov sin Ivica Leutar zahvalio je svim političarima koji obitelji daju potporu u otkrivanju nalogodavaca i ubojica njegova oca. “Kako je i sam rekao bivši ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, stvarno se nešto pokrenulo u posljednje dvije godine i evo već se osjeti panika u nekim sudovima, pa čak i nekim MUP-ovima jer pokušavaju preusmjeravati predmet i svašta nešto raditi. Znači, nešto se pokrenulo”, rekao je Ivica Leutar. Atentat na Leutara izveden je u ranim jutarnjim satima 16. ožujka 1999. godine kada je ispod automobila eksplodirala naprava. Od posljedica eksplozije Leutar je preminuo dvanaest dana poslije u bolnici u Sarajevu. Istragu oko ubojstva Joze Leutara je nedugo nakon ubojstva vodio i američki FBI. U siječnju ove godine Državno odvjetništvo BiH vratilo je sudski spis Županijskom državnom odvjetništvu u Sarajevu iz kojega su, pak, istaknuli da na njemu godinama u Državnom odvjetništvu BiH ništa nije rađeno.

Ključne riječi

Komentara 2

RO
rosa
15:27 29.03.2015.

Zar se samo zataškava ubojstvo gospodina Leotara? Zašto ovaj "poštenjačina" ne otvori preispitivanja i svih drugih zataškanih ubojstava koja su i starija od ubojstva gospodina Leotara. "Akademik" godinama obećava i ništa od obećanog ne napravi. Drugim riječima, Čović godinama laže i opstaje na političkoj sceni tako da je on uvjeren da "stoka sitnog zuba" od njega i ne očekuje ništa drugo osim laži.

MA
manbor
10:43 29.03.2015.

Ma i tebe Covicu je dosta...Ja bi se na tvom mistu po stare dane, poceo stidit sam sebe...20 god. nam mazes oci s Hrvatskim kanalom,Hrvatskim entitetom i Leutarovim ubojstvom a ja sumnjam da si ikad ista korisno za te svetri stvari napravio..!..

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?