Prijedlog strategije razvoja turizma FBiH 2022. - 2027. godine

Turizam otvara približno 37.290 radnih mjesta, žene čine 42% zaposlenih u tom sektoru

recepcija
15.10.2023.
u 18:02

Od ukupnog broja gostiju i noćenja ostvarenih 2019. godine u Federaciji BiH, oko 80% činili su strani gosti. Ovo je ujedno bila i najbolja turistička godina u BiH do pandemije koronavirusa, kada je došlo do pada broja posjeta

Prirodna i kulturna bogatstva te zaštićena područja kojima Bosna i Hercegovina obiluje razlog su što sve veći broj stranih turista želi vidjeti i doživjeti ovu zemlju, piše Večernji list BiH.

Tako je tijekom pretpandemijske 2019. godine BiH imala 1,64 milijuna dolazaka turista (povećanje od 12% u odnosu na 2018.) koji su ostvarili 2,42 milijuna noćenja.

Stanje u turizmu

Od ukupnog broja gostiju i noćenja ostvarenih 2019. godine u Federaciji BiH, oko 80% činili su strani gosti. Ovo je ujedno bila i najbolja turistička godina u BiH do pandemije koronavirusa, kada je došlo do pada broja posjeta, da bi se nakon ukidanja mjera u svijetu ponovno ti brojevi počeli vraćati, a predviđanja su da će u predstojećem razdoblju samo rasti. Shodno navedenom, turizam u Federaciji BiH izravno zapošljava 20.138 osoba i otvara približno 37.290 neizravnih i induciranih radnih mjesta, uključujući zapošljavanje u ugostiteljstvu, putovanjima i transportnim sustavima. Očekivanja su da će se od 2024. do 2027. godine broj zaposlenih u turizmu povećati za 8184 jer će hoteli povećati popunjenost soba, a poduzeća u sektoru turizma proširit će i poboljšati usluge i proizvode. Prema podacima iz dokumenta "Prijedlog strategije razvoja turizma Federacije Bosne i Hercegovine 2022. - 2027. godine", postoji šest glavnih sektora i 23 podsektora u turizmu u okviru kojih u Federaciji BiH posluju 2154 poduzeća. Turistički smještaj i usluge pripreme i posluživanja hrane i pića glavni su sektori, uz turistički prijevoz. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku (tržište rada: zaposlenost, plaće i troškovi rada), distribucija zaposlenih u turizmu po županijama može se grupirati u 4 kategorije: 1. predvodnici po broju zaposlenih u turizmu su Sarajevska županija (34%) i Hercegovačko-neretvanska županija (16%) koje zajedno zapošljavaju pola svih radnika u turizmu u FBiH; druge dvije skupine čine - 2. Zeničko-dobojska županija i Tuzlanska županija s 12-13% pojedinačno i 3. Srednjobosanska i Unsko-sanska županija s udjelom od 8-9% zaposlenih u turizmu; 4. na začelju su županije s 1-3% udjela u broju zaposlenih u turizmu: Hercegbosanska županija, Zapadnohercegovačka županija, Bosansko-podrinjska županija i Posavska županija, navodi se u dokumentu "Prijedlog strategije razvoja turizma Federacije Bosne i Hercegovine 2022. - 2027. godine".

Udruživanje poduzeća

Nadalje, podsektori smještaja i usluga pripreme i posluživanja hrane i pića zajedno zapošljavaju 84% radne snage. Važno je naglasiti kako žene čine 42% radne snage industrije turizma i zaposlene su u različitim podsektorima industrije. Najviše zaposlenih žena u Federaciji BiH radi upravo u uslugama, a turizam je jedan od ključnih sektora zapošljavanja i predstavlja potencijal za aktiviranje neaktivne radne snage, žena i muškaraca. Zbog konstantnog rasta i razvoja ove gospodarske grane te otvaranja radnih mjesta predviđa se da će tijekom trajanja strategije nedostajati obučenih radnika. Predviđanje nerazmjera između ponude i potražnje za ljudskim resursima za razdoblje 2022. - 2027. godine procjenjuje se na 6490 dodatnih radnika koji će biti potrebni za zadovoljavanje potražnje za oporavkom i rastom u idućih sedam godina. - Predloženi plan za premoštavanje jaza u području ljudskih resursa od 6490 novih zaposlenika koji će biti potrebni u razdoblju trajanja strategije predviđa da će obrazovne institucije i centri za obrazovanje odraslih morati povećati broj svojih polaznika zaposlenih u sektoru za 2490 u roku od sedam godina. Od ovog ukupnog broja, srednje stručne i tehničke škole trebat će povećati broj polaznika koji će se pridružiti turističkom sektoru na 1200. Sveučilišta i fakulteti morat će povećati taj broj za 600 u idućih sedam godina, a centri za obrazovanje odraslih za 690 putem kratkih obuka itd. Poduzeća u turističkoj industriji morat će se udružiti u rješavanju ovog problema zapošljavanjem i obukom na radnom mjestu ukupno 4000 novih zaposlenika. Poduzeća u okviru ove industrije morat će zaposliti i obučiti 3250 pripravnika. Zbog budućeg nedostatka srednjeg rukovodećeg osoblja industrija će morati privući i obučiti 750 novih zaposlenika na rukovodećim pozicijama - navodi se u spomenutoj strategiji. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?