Posljedice pandemije

Turističke agencije trpe velike štete

27.05.2020.
u 15:10

Ministar trgovine, turizma i prometa Tuzlanske županije Edin Buševac ocijenio je danas da su najveću štetu u vrijeme pandemije koronavirusa pretrpjele turističke agencije i prijevoznici.

- Turističke zajednice će biti obuhvaćene takozvanim 'koronazakonom' na županijskoj razini. Kada je u pitanju federalna razina, mi smo poslali jednu uredbu u kojoj smo obrazložili sve razloge zašto trebaju biti obuhvaćeni i u tom zakonu kako bismo riješili i plate i doprinose za ova dva mjeseca koja nisu radili - istaknuo je ministar Buševac.

Na sjednici Odbora Udruge za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Županijske gospodarske komore Tuzla u proširenom sazivu, koja je održana danas, rečeno je da će, ako vlasti u BiH ne donesu adekvatan zakon kojim će biti zaštićeni mali poslodavci, mnogi radnici ostati bez posla.

- Nama je stalo da sve institucije u Bosni i Hercegovini znaju da mi imamo problem u poslovanju još od 26. veljače kada je započelo donošenje uredbi svih kriznih stožera o neputovanjima izvan granica BiH. Tada smo otkazali sva putovanja. Turističke agencije su ostale prepuštene same sebi - kaže potpredsjednik Udruge turističkih agencija BiH Asim Bešić.

Smatra da i dalje ostaje nepoznanica na koji način će turističke agencije biti obuhvaćene tzv. 'koronazakonom'.

- Mi i dalje ne znamo na koji način ćemo dobiti određene subvencije, a mi smo bez bilo kakvih prihoda od 1. ožujka. Susrećemo se s jako puno problema, jer smo ljetovanja za ovu godinu ugovarali još od studenoga prošle godine. To je podrazumijevalo i avionski prijevoz, hotelski smještaj, rane uplate i još mnogo toga - kaže Bešić.

Pojašnjava da su samim tim stvorili obveze, jer su putnici uplaćivali redovito putovanja, a turističke agencije sve dobavljačima - aviokompanijama, hotelima. Sada se susreću s problemom da im, kada hotelu otkazuju aranžmane i traže uplate natrag, iz hotela kažu da ne mogu vratiti novac nego da taj novac mogu iskoristiti u nekom drugom razdoblju.

- Velika većina putnika sve razumije, ali sada imamo ljude koji su nam rekli da su ostali bez posla i bez godišnjeg odmora - istaknuo je Bešić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?