Okušali smo se u avanturističkom turizmu i iz prve ruke uvjerili se u ljepotu Neretve, njezine kanjone, plaže...

Turisti željni adrenalina, od Francuza, Nijemaca... - svi žele svladati divlju Neretvu

30.08.2022.
u 10:42

Konjički kanjon neodoljivo podsjeća na slavni Grand Canyon u američkoj saveznoj državi Arizoni kroz koji je svoj put pronašla 2330 kilometara duga rijeka Colorado

Svjedoci smo da je turistička ponuda Bosne i Hercegovine posljednjih godina sve bogatija i kvalitetnija, počevši od one zabavne, kulturne, gastronomske, pa sve do avanturističke.

Europska i bh. ljepotica

Jednu od ovih posljednjih nudi i Konjic u vidu turističkog raftinga na rijeci Neretvi, zelenoj ljepotici dugoj 230 kilometara koja izvire na nadmorskoj visini od 1095 metara ispod planine Zelengore, a svoj put završava ulijevanjem u Jadransko more u blizini Ploča. Ovaj vid avanturističkog turizma i sami smo isprobali te se iz prve ruke uvjerili u ljepotu Neretve i prirode kroz koju je utabala svoj put. Prije polaska u ovu avanturu dočekali su nas ljubazni domaćini iz agencije "Muca-raft" koja se ovim vidom turizma bavi od 2004. godine te predstavlja jednu od vodećih agencija u Konjicu. Nakon kušanja domaćih specijaliteta i pića koja su besprijekorno pripremili domaćini, došlo je vrijeme za "zaduživanje" opreme koja je nužna za ovu vrstu avanturizma te vožnja prema mjestu Glavatičevo odakle kreće avantura s gumenim čamcima. Nakon početne vožnje u relativno mirnom dijelu rijeke, ulazimo u isklesani kanjon koji nosi epitet jednoga od najljepših u ovom dijelu Europe, a što i ne čudi s obzirom na nevjerojatne prizore koje ćete u ovom dijelu zateći. Dojma smo kako u jednom dijelu konjički kanjon neodoljivo podsjeća na slavni Grand Canyon u američkoj saveznoj državi Arizoni kroz koji je svoj put pronašla 2330 kilometara duga rijeka Colorado. Bilo kako bilo, ovaj živopisni kraj zasigurno će ostaviti bez daha sve one koji njime prođu. A da je takvih avanturista sve više i više, uvjerili smo se i sami dok smo usputno sretali turiste iz raznih dijelova svijeta, od onih iz Njemačke, Austrije, Francuske, pa do onih iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Prema riječima naših ljubaznih domaćina i skipera, interes domaćih i stranih turista za ovom vrstom avanture posljednjih je godina sve veći, a popunjenost kapaciteta ovo ljeto iznosi nekih 70 posto. Nismo mogli ne primijetiti sve veći broj novoizgrađenih vikendica i apartmana u modernom stilu uz samu Neretvu, što zasigurno daje pozitivan zamah u razvijanju turizma u ovom dijelu Bosne i Hercegovine kao i populariziranje ove vrste adrenalinskog turizma.

Prepoznali i stranci

Predah od vožnje i veslanja napravili smo na pješčanim plažama koje su svoje mjesto pronašle podno ogromnih litica, a tu priliku iskoristili smo za kupanje u relativno hladnoj Neretvi koja u tom dijelu doseže temperaturu do nekih 7-8 C°. S obzirom na to da je većim dijelom kroz kanjon i pitka, Neretva predstavlja idealan izbor za osvježenje u vrućim ljetnim danima. Svoj put nastavljamo nizvodno prema Konjicu dok nam skiper objašnjava koliko je bogat riblji i životinjski svijet u ovom dijelu Neretve i njezinu okruženju. Naime, Neretva obiluje brojnim vrstama ribe među kojima prednjače pastrvka, šaran, smuđ, ali i jegulja. Zanimljivo je kako tijekom vožnje nismo uočili ni jednu vrstu ribe, nakon čega nam je skiper objasnio da je to uobičajena pojava jer se uslijed vibracija od čamaca skriju pod litice i čekaju siguran "teren". U svakom slučaju, svi avanturisti koji se zateknu u ovom kanjonu, imaju jedinstvenu priliku uživati u nevjerojatnom spoju smaragdno zelene Neretve, prekrasnih litica, pješčanih plaža i bogate flore i faune. I nakon puna četiri sata vožnje, došao je kraj našoj avanturi, a kao konačan prizor dočekalo nas je ušće rijeke Ljute u Neretvu, što smo iskoristili za još jedno kupanje prije rastanka s našim domaćinima i skiperima. Ukupna dužina koju smo "prevalili" u ovoj rafting-avanturi je 18 km, a na toj ruti smo savladali pet malo izazovnijih slapova te 50-ak manjih, ali jednako uzbudljivih slapova. Na kraju nam je vlasnik agencije "Muca-raft" Jerko Mucić u razgovoru istaknuo kako su domaći i strani turisti koji dolaze iznimno zadovoljni uslugom i sadržajima koje nude, zbog čega je posebno ponosan, a u što smo se i sami uvjerili. Nakon konačnih dojmova jedno je sigurno - rafting kroz živopisni kanjon, prelijepa Neretva te ljubazni domaćini razlozi su zbog kojih ćemo se sljedeće ljeto sigurno vratiti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije