Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Turisti iz BiH vraćaju se na svjetske plaže, traženi Dubai, Antalya...

13. svibnja 2021. u 21:03 0 komentara 83 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

Svjetske ljetne destinacije kojih smo se tijekom prošle godine mogli samo prisjećati i o njima maštati, bh. građanima ponovno su dostupne. Turističke agencije, nošene krilima optimizma nakon prošlogodišnjeg kraha sezone, ove godine spremile su brojne ponude za sve one koji se žele odmoriti na nekim od najljepših svjetskih plaža. Kako doznajemo od djelatnika turističkih agencija, rezervacije već pristižu, piše Večernji list BiH. 

Što se traži?

- Naši klijenti trenutačno su najzainteresiraniji za Antalyju, Hurgadu i Dubai. Kako već sada vlada veliko zanimanje građana, mi smo se potrudili pokriti datume za lipanj, srpanj i kolovoz, u kojima ćemo gotovo svakodnevno imati neki polazak. Prvo putovanje koje slijedi je Dubai, za koji imamo veliki odziv putnika, nakon toga slijede Antalya i Hurgada - objašnjava nam djelatnica sarajevske agencije SolAzur, ističući koji su klijenti za što zainteresirani. - Što se tiče Antalyje, za nju su najviše zainteresirane obitelji s djecom, dok se za Hurgadu najčešće odlučuju mladi. Osim navedenih lokacija, bh. građani šalju upite i za Zanzibar i Maldive, destinacije na koje je sada relativno jednostavno otići. U skorije vrijeme očekujemo otvaranje Cipra, Grčke i Maldiva - objašnjava nam u razgovoru djelatnica ove sarajevske agencije ističući što građane najviše zanima. Jedno od najčešćih pitanja koja nam postavljaju jest “Što ako test prije putovanja bude pozitivan, a mi smo uplatili putovanje?” Tako da smo se odlučili putnicima ponuditi osiguranje od otkazivanja, a to znači da im se novac vraća u slučaju da test bude pozitivan. Naravno, pratimo i sve mjere koje su na snazi u zemljama za koje su organizirana putovanja jer smo odgovorni za svakog putnika - zaključila je u razgovoru.

Ponuda ljetovanja

Njezino mišljenje dijeli i dugogodišnji turistički djelatnik banjolučke agencije Kompas. - Tržište ponovno oživljava, što dokazuju pozivi, mailovi i zanimanje građana za određene lokacije. Još početkom godine nismo imali ni jedan poziv, no posljednjih mjesec dana situacija se potpuno preokrenula. Ova godina već je sada po broju rezervacija nadmašila prošlu, što i nije bilo teško jer svi znamo da je 2020. bila potpuna katastrofa. Naravno, nema šanse da bude ni upola dobra kao 2019., ali bitno je da turizam pomalo korača prema naprijed. Inače, prema istraživanjima Svjetske turističke organizacije, koja su urađena potkraj prošle godine, za očekivati je da će se turizam vratiti u svoje okvire tek 2023., u slučaju da se ne pojavi neki novi virus ili nepogoda - kaže nam zaposlenik banjolučke agencije Kompas, navodeći neke od destinacija za koje su zainteresirani bh. građani. - Turska, Albanija i Egipat za sada su u ponudi i traženi su, a kako doznajemo, uskoro bi trebala biti i Grčka, koja je ranijih godina bila najtraženija inodestinacija za ljetovanje, no još se čeka službena odluka o otvaranju - zaključio je u razgovoru zaposlenik Kompasa iz Banje Luke.•

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.