Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Tunel Prenj izazovan projekt, gradnju bi trebalo početi sa strane Mostara

Samo provođenje istraživanja je otežano i mi bismo savjetovali da se započne s gradnjom tunela sa strane Mostara, jer bi na taj način mogli dobiti uvid u konkretan teren koji treba ispitati – naveo je Kleberger.
25. listopada 2019. u 13:07 0 komentara 142 prikaza

Na znanstveno-stučnom skupu o izazovima građenja tunela Prenj, koji se danas održava u Sarajevu, jedan od predavača Johannes Kleberger naglasio je kako je riječ o veoma  izazovnom geološkom projektu.

 - Jako detaljno sam proučio svu dostupnu dokumentaciju u vezi s projektom tunela Prenj i moram reći da je ovo geološki veoma izazovan projekt, posebno zbog podzemnih i nadzemnih tokova voda koje se mogu uljevati u iskope - naveo je on.   

Stoga, po njegovim riječima, sve mora biti pomno isplanirano kako bi na terenu imali svu potrebnu opremu za suočavanje s takvim situacijama.

-  Kada je u pitanju ovaj teren govorimo o visokom opterećenju, visini od nekih tisuću, 1.200 metara i konkretno teren je stjenovit. Samo provođenje istraživanja je otežano u tom smislu i mi bismo zaista savjetovali da se započne s gradnjom tunela sa strane Mostara, jer bi na taj način mogli dobiti uvid u konkretan teren koji treba ispitati – naveo je Kleberger.

Također, kako je dodao, preporučuje se istraživanje vodenih tokova u kršnom području i korištenje tehnika praćenja tih tokova. 

Kleberger je kazao da se dugo bavi ovim poslom i da je po profesiji geološki inžinjer, a doktorirao je  ’82. godine na temu masivnih kretanja i nestabilnosti terena. Također je napomenuo kako radi na globalnoj razini od Tajvana do Čilea, u Turskoj, Austriji, BiH i cijeloj regiji.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.