Upravno vijeće ZZO HNŽ

Troškovi za liječenja izvan HNŽ-a povećani za 58 posto

bolnica
28.07.2022.
u 17:39

Nastala povećanja prouzročena su određenim brojem dugotrajnih i složenih liječenja, porastom broja oboljelih od bolesti probavnog sustava, porastom broja oboljelih od zaraznih i parazitnih bolesti, te i dalje najvećim porastom broja oboljelih od bolesti iz skupine tumora.

Upravno vijeće Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije (ZZO HNŽ) razmatralo je i usvojilo, među ostalih, Izvješće o privremenoj spriječenosti za rad do i preko 42 dana, potrošnji lijekova, potrošnji ortopedskih i drugih pomagala, upućivanju na liječenje izvan HNŽ-a i refundiranju troškova za pruženu uslugu biomedicinski pomognute oplodnje.

Usvojeno je i izvješće o provedenim postupcima javne nabave, izvršenju Financijskog plana Zavoda i provedbi aktivnosti iz Plana provedbe preporuka Ureda za reviziju institucija FBiH, Odluka o imenovanju prvostupanjskog i drugostupanjskog liječničkog povjerenstva za upućivanje na liječenje izvan HNŽ-a, Pravilnik o sastavu, ovlastima i načinu rada Liječničkog povjerenstva za upućivanje osiguranih osoba Zavoda na liječenje izvan HNŽ-a i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o sufinanciranju troškova liječenja, nabave lijekova, medicinskih sredstava i specifičnih ortopedskih pomagala, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću ZZO HNŽ-a.

Poboljšanje epidemiološke situacije i pojačane kontrole koje provodi Zavod rezultirale su padom broja refundiranih doznaka za privremenu spriječenost za rad do i preko 42 dana za 31 posto (904 doznake manje) i padom refundiranih financijskih sredstava od 14,3 posto, odnosno 153.546 maraka u prvom polugodištu 2022. godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

U prvoj polovici 2022. godine, u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, troškovi Zavoda za financiranje lijekova s Liste lijekova uvećan je za 6,2 posto, ili 414.221 marku. Ključni razlog povećanja troškova je uvođenje u terapiju novih lijekova koji su na Listu lijekova uvršteni 1. rujna 2021. godine. Riječ je o lijekovima za liječenje imunoloških bolesti, epilepsije, astme i kronične opstruktivne plućne bolesti, te lijekovi za regulaciju grušanja krvi.

Iz izvješća o potrošnji ortopedskih i drugih pomagala, u 2022. godine u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, primjetan je rast ukupnog broja realiziranih odobrenja za 26,1 posto, rast broja korisnika za 20,8 posto i rast utrošenih financijskih sredstava za 34,3 posto.

Porast potrošnje pomagala rezultat je porasta broja novooboljelih osiguranika, isteka roka trajanja određenih pomagala i mogućnost realizacije novih pomagala, te normalizacije režima rada i prijema osiguranika u bolnicama, a posebno normalizacija režima rada kod operativnog dijela usluga.

Najveći indeksni rast potrošnje bilježi se kod pomagala kao što su: totalna endoproteza kuka - bezcementna, senzor za mjerenje šećera u krvi za osobe do 26 godina, aparat za pojačanje sluha za osobe od 26 godina, neurološka kolica za osobe od 18 godina po mjeri, intraokularna leća za operaciju katarakte - savitljiva, potkoljena proteza za osobe od 26 godina.

Rezultati analize podataka za liječenja provedena izvan HNŽ-a, u razdoblju 1. siječnja do 30. lipnja ove godine u odnosu na isto razdoblje 2021. godine ukazuju na povećanje ukupnih troškova za 58 posto, odnosno 271.700 maraka i porast broja uputnica za 16,78 posto (69 uputnica više).

Nastala povećanja prouzročena su određenim brojem dugotrajnih i složenih liječenja, porastom broja oboljelih od bolesti probavnog sustava, porastom broja oboljelih od zaraznih i parazitnih bolesti, te i dalje najvećim porastom broja oboljelih od bolesti iz skupine tumora.

Kada je riječ o refundiranju troškova biomedicinski pomognute oplodnje, u promatranom razdoblju, Stručna služba Zavoda zaprimila je ukupno 40 zahtjeva (šest zahtjeva manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine), a Liječničko povjerenstvo odobrilo je 36 zahtjeva. Ukupno refundirana sredstva za promatrano razdoblje tekuće godine iznose 71.185 maraka što je 18 posto od ukupno planiranih sredstava za 2022. godinu za ovu namjenu.

Nakon svih navedenih izvješća članovi Upravnog vijeća razmatrali su i usvojili Izvješće o financijskom poslovanju Zavoda za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja. Ukupno ostvareni prihodi i primici, u prvom polugodištu 2022. godine, iznose 81.483.254 marke, što je 4,36 posto više od planskog prosjeka u što je uključen i prihodi od redovite distribucije premije osiguranja za cijelu godinu (50 posto prihodovanih sredstava od premije osiguranja pripada drugoj polovini godine).

Ukupno ostvareni rashodi i kapitalni izdaci u promatranom razdoblju ostvareni su u iznosu od 70.852.987 maraka što je 2,73 posto niže od planskog prosjeka. Ostvareni višak na rashodovnoj strani, odnosno izvršenje rashoda biti će na planiranoj razini, a sukladno Planu javnih nabava i projektnim planovima.

Usporedbom ukupno ostvarenih prihoda i rashoda financijski rezultat izvršenja Financijskog plana Zavoda, u prvom polugodištu 2022. godine, je pozitivan u iznosu od 10.630.268 maraka.

Također, članovi Vijeća dali su suglasnost na jedan pravilnik i dvije odluke direktora Zavoda i to Odluku o imenovanju Prvostupanjskog liječničkog povjerenstva za upućivanje na liječenje izvan HNŽ-a, Odluku o imenovanju Drugostupanjskog liječničkog povjerenstva za upućivanje na liječenje izvan HNŽ-a i Pravilnik o sastavu, ovlastima i načinu rada Liječničkog povjerenstva za upućivanje osiguranih osoba Zavoda na liječenje izvan HNŽ-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije