novi zaplet

Trojanska politika: SDA uvlačeći DF sabotira vlast i reforme

28.03.2019.
u 18:15

Najveća bošnjačka stranka, Stranka demokratske akcije (SDA), nastavlja s političkim igrokazom s Demokratskom frontom (DF) započetim prije izbora 2018. godine na kojima je ostvaren tek dio plana o političkoj eutanaziji Hrvata, a nova faza ove političke ljubavi pretvara se u sustavnu opstrukciju mogućnosti funkcioniranja vlasti na državnoj i entitetskoj razini te dugoročno sabotiranje mogućnosti povratka političkog povjerenja između Hrvata i Bošnjaka, piše Večernji list BiH. 

Prebacivanje krivnje

Namještanje pozicija za DF Željka Komšića, koji je inače izabran u Predsjedništvo BiH uz potporu mašinerije SDA i dijela Islamske zajednice i uz brutalno preglasavanje Hrvata, potvrda je kako se projekt nastoji nastaviti zloporabiti. I cilj je pokušati dovesti uspostavu Vijeća ministara BiH do granice pucanja odnosa između vodeće hrvatske i srpske stranke s jedne strane, a s druge strane postaviti DF u poziciju dežurnog lajavca kojom bi SDA ostala puno komotnija situacija glumljenja umjerenije bošnjačke političke opcije. Da se radi o provokaciji koja treba rezultirati prebacivanjem krivnje za uspostavu vlasti na razini države, svjedoče i najave internetskih trolova i botova kako će DF tražiti hrvatske pozicije u vlasti te da HDZ BiH i stranke HNS-a ne mogu biti jedini licencirani za Hrvate. Ta inicijativa predstavlja, doduše, kontinuitet, makar kada je u pitanju DF i Željko Komšić koji je nametnut Hrvatima glasovima Bošnjaka. Do državnog Doma naroda stigao je i Zlatko Miletić, koji je u policijskim strukturama napredovao na sličan način kao i sadašnji stranački šef. On je upravo potvrdio kako je njihovo sudjelovanje u vlasti bitno zbog budućih izmjena Izbornog zakona, odnosno Ustava BiH. 
“Ako ostanemo u oporbi, kako gospoda iz Bh. bloka predlažu, sljedeće četiri godine, smatramo da DF kao politička stranka i Bh. blok kao savez ne trebaju ni postojati”, istaknuo je Miletić. Nadovezao se paternalistički SDA navodeći da svima “nude načela djelovanja u ovom mandatu koji podrazumijevaju striktno poštivanje Ustava i svih zakona, nastavak integracijskih procesa, ravnopravnost naroda i građana na cijelom području BiH...”

No, ako je suditi po sadržaju dokumenta koji je čelnik SDA Bakir Izetbegović potpisao s HDZ-om BiH i SNSD-om, te se usporede “načela” na kojima inzistira DF, onda je puno jasnije zašto je ova probošnjačka stranka izabrana držati unitarističke, a u biti velikobošnjačke planove.

Građani vs. narodi

DF, naime, nudi “provedbu” presude Europskog suda za ljudska prava kao početnu i završnu točku svih razgovora i uspostavu “političkog sustava koji će omogućiti svim građanima BiH sudjelovanje na izborima bez diskriminacije na osnovi etničke pripadnosti”, a istodobno u dokumentu SDA - HDZ BiH - SNSD stoji “ravnopravnost konstitutivnih naroda i građana te njihovo legitimno predstavljanje na teritoriju cijele BiH, a u skladu s Ustavom BiH”. Ova golema razlika u stajalištima te vrlo jasno istaknuto stajalište HDZ-a BiH da Komšić nije prihvatljiv partner zapravo je guranje prsta u oko budućih odnosa, a što će vrlo vjerojatno limitirati mogućnost većih iskoraka o izmjenama Izbornog zakona i Ustava. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?