Evo u čemu je tajna

Trikovi uz koje će rublje ostati bijelo kao i prvoga dana

21.11.2021.
u 17:00

Bijela odjeća ponekad je, na prvi pogled, zahtjevna za održavanje, no uz nekoliko trikova možemo joj produžiti životni vijek.

1. Nemojte pretrpavati perilicu rublja

Ako vam se čini da je bijela odjeća nakon pranja gora nego prije pranja, a majice izgledaju sivo i prljavo, razlog za to krije se u natrpavanju bubnja perilice rublja. Što više odjeće ima u bubnju, to se više prljavštine oslobađa u procesu pranja.

Kada sva ta prljavština uđe u bubanj, ponovno će se nataložiti na odjeću. Osim toga, ključno je i da se bijela odjeća pere zasebno, nikako pomiješana s drugim bojama.

2. Koristite primjerenu količinu deterdženta

Vrsta deterdženta koji koristimo nije toliko važna kao njegova količina. Kada se prljavština ispusti u vodu, jedan od ključnih zadataka deterdženta je spriječiti da se ponovno taloži na tkanini. Ako ne koristite dovoljno deterdženta, ne možete stvoriti taj učinak koji zadržava prljavštinu do ciklusa odvodnje.

Također pripazite i na to da ne koristite previše deterdženta jer odjeća u tom slučaju može biti gotovo pa ljepljiva na dodir. Držite se uputa koja dolaze s perilicom i imajte na umu količinu odjeće koju perete. Mnoge moderne perilice same će izračunati kilograme odjeće u bubnju.

3. Obratite pažnju na žute mrlje od znoja

Ako vam se nebrojeno puta, kao i nama, dogodilo da na svojim predivnim bijelim bluzama, košuljama i majicama primjećujete žute mrlje od znoja ispod pazuha, krivac za to je aluminij u dezodoransima. Da, sredstvo koje sprječava znojenje reagira na znoj, stvarajući žutu mrlju. Jednom kada se te mrlje ukorijene, nemoguće ih je odstraniti, čak i u kemijskim čistionicama.

No one se mogu spriječiti na novim odjevnim predmetima ako ih odmah nakon nošenja stavimo na pranje. Ako predmet nekoliko dana stoji u košari, kemijska reakcija će biti intenzivnija, a tada će mrlju biti nemoguće odstraniti.

4. Preokrenite odjevne predmete na unutarnju stranu

Abrazija uslijed okretanja bubnja i centrifuge lomi površinu tkanine i uzrokuje kidanje vlakana. Kako bi tkanina što duže ostala u dobrom stanu, okrenite je naopačke prije nego što je ubacite na pranje. Tako će vanjski dio biti zaštićeniji.

5. Ako je potrebno, koristite izbjeljivač, ali bez klora

Kada ništa ne pomaže s mrljama (koje nisu od znoja), izbjeljivač je gotovo pa jedino rješenje osim kemijske čistionice.

Izbjeljivač savršeno djeluje na pamučnim majicama, ali ga treba izbjegavati na komadima izrađenim od sintetičkih vlakana. Ipak, previše određenih izbjeljivača ponekad može uzrokovati žute mrlje, pa da biste bili sigurni da se to neće dogoditi, koristite izbjeljivač koji ne sadrži klor.

Dodatni savjet: Pripazite i na temperaturu kojoj izlažete svoju bijelu odjeću. Ako je sušite u sušilici, neka to ne bude na najvišoj temperaturi jer ona uništava vlakna, piše Zadovoljna.hr.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije