Potvrđeno

Tri slučaja morbila u Sarajevu, zaražena djeca iz istog vrtića

23.01.2024.
u 14:39

U Sarajevskoj županiji potvrđena su tri slučaja oboljelih od morbila, potvrdio je predsjednik Upravnog odbora JU Dom zdravlja SŽ Ademir Spahić.
Kako je rekao, zaraženo je troje djece iz jednog vrtića, a to mu je potvrđeno od kolega sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Ranije su slučajevi morbila potvrđeni u Tuzlanskoj županiji, a u Tuzli i Živinicama je proglašena epidemija morbila.

Ministar zdravstva SŽ Enis Hasanović jučer je izjavio da je potrebno pratiti situaciju i djelovati proaktivno kako bi se s postojećim kapacitetima reagiralo na najbolji mogući način.

On je ukazao na važnost cijepljenja.

"Pratimo tu situaciju i dogovorili smo da masovno probamo provesti cijepljenje, koje nažalost, do sada nije provedeno. To je uzrok, početak i kraj svih problema. Cijepljenje protiv morbila je trebalo biti provedeno, i zato što nije ovo nam se dešava već treći put u zadnjih desetak godina", izjavio je nakon sastanka koji je Zavod za javno zdravstvo SŽ organizirao sa predstavnicima zdravstvenih ustanova u ovoj županiji.

O posljednjim podacima iz ove županije za Klix.ba govorila je načelnica Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Lejla Osmančević.

"Kada je riječ o morbilama, prema podacima načelnice Klinike za zarazne bolesti, kod njih je smješteno petero djece. U proteklom periodu (od 1. siječnja do danas, op.a.) kroz kliniku je prošlo njih 46. Također, postoje i djeca koja nisu testirana mikrobiološki, odnosno imunološki te shodno tome, prema informacijama koje sam dobila iz Klinike za zarazne bolesti, pretpostavke su da je u Tuzlanskoj županiji između 70 i 75 oboljelih od morbila", rekla je Osmančević.

Kada je riječ o organizaciji rada, djeca s dijagnosticiranim morbilama se hospitaliziraju u Klinici za zarazne bolesti, dok svi ostali mališani sa influencom, RSV-om, koronavirusom i velikim kašljem bivaju pod tretmanom u Klinici za dječije bolesti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije