Vijeće ministara BiH

Trgovinski deficit smanjen za 8,69 posto

vijece ministara
03.03.2016.
u 15:08

Rast izvoza i pad uvoza i doveo je do smanjenja trgovinskog deficita, koji je u 2015. godini iznosio 6,86 milijardi KM

Vijeće ministara BiH primilo je k znanju Analizu vanjskotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine za 2015. godinu, u kojoj se navodi da je u ovom razdoblju došlo do rasta izvoza, pada uvoza i smanjenja trgovinskog deficita u odnosu na 2014. godinu.

Prema analizi Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, u 2015. godini uvezeno je robe u vrijednosti od 15,85 milijardi KM, što je za 2,75 posto manje u odnosu na 2014. godinu, dok je ukupan izvoz iznosio 8,99 milijardi KM i veći je za 3,52 posto. Tako je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 56,70 posto, što je za 3,10 posto više u odnosu na godinu ranije. 

Rast izvoza i pad uvoza i doveo je do smanjenja trgovinskog deficita, koji je u 2015. godini iznosio 6,86 milijardi KM, što je za 8,69 posto manje u odnosu na prethodnu godinu.

Europska unija je i dalje naš glavni vanjskotrgovinski partner, tako da u ukupnom obimu robne razmjene EU sudjeluje sa 64,81 posto, a slijede zemlje potpisnice sporazuma „CEFTA 2006“ s 13,25 posto, dok ostale zemlje sudjeluju s 21,94 posto. 

Bosna i Hercegovina je u prošloj godini najviše izvozila u Njemačku, Italiju, Hrvatsku, Srbiju, Sloveniju, Austriju, Tursku, Crnu Goru, Mađarsku i Nizozemsku. Istovremeno se najviše uvozilo iz Njemačke, Italije, Srbije, Hrvatske, Kine,  Rusije, Slovenije, Turske, Austrije i Poljske, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 


60 milijuna eura za Vjetropark Hrgud

Vijeće ministara BiH prihvatilo je Inicijativu Ministarstva financija i trezora i odredilo izaslanstvo za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu i projektu između KfW-a, Frankfurt na Majni i Bosne i Hercegovine za iznos od 60 milijuna eura – Vjetropark Hrgud.

Vjetropark Hrgud će se graditi u općini Berkovići i imat će l6 vjetroturbina s godišnjom proizvodnjom od 126 GWh. Rok otplate kredita je 15 godina, s grejs periodom od četiri godine, a bit će  alociran na Republiku Srpsku.


Iran i BiH žele proširiti popis roba s carinskim povlasticama

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Protokola o izmjenama i dopunama Sporazuma o preferencijalnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Islamske Republike Iran, koje je pripremilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa radi povećanja obima trgovine. Na ovaj način želi se proširiti lista roba za koje su dvije države ranije odobrile carinske povlastice radi daljnjeg unapređenja bilateralne trgovine. 


Za zbrinjavanje otpuštenog vojnog osoblja 754.000,00 KM


Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva obrane, donijelo je Odluku o realizaciji granta za implementaciju Programa tranzicije i zbrinjavanja otpuštenog osoblja Ministarstva obrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine „Perspektiva“ u 2016. godini. 

Za implementaciju Programa tranzicije i zbrinjavanja otpuštenog osoblja Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH ,,Perspektiva“ u 2016. godini osigurano je 754.000,00 KM u proračunu ovog ministarstva. Ova sredstva koristit će se za zbrinjavanje 233 otpuštene osobe koje se u 2016. godini nalaze u procesu tranzicije i zbrinjavanja, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije