spremni se odreći dijela profita

Trgovački lanci spuštaju cijene osnovnih artikala

02.06.2023.
u 21:45

Ograničenja marži u oba bh. entiteta sama po sebi nisu dala dovoljne rezultate, odnosno nisu značajno pomogla građanima. Građani su tražili konkretnije mjere, poput smanjenja PDV-a, ali je takva reakcija izostala

Odlazak po namirnice sve je skuplji, pa je i građana u kupnji sve manje jer je za omiljeni zalogaj sve češće nužno još dublje posegnuti u novčanik, piše Večernji list BiH.

Cijene u BiH iz mjeseca u mjesec rastu, ali se taj rast usporio, što se odrazilo na pad godišnje inflacije s 12,9% na 10,3% u ožujku ove godine. Razina cijena u ožujku 2023. u odnosu na isti mjesec lani viša je za 10,3%. Najviše su poskupjeli hrana i bezalkoholni napici, i to za 19%.

Smanjenje inflacije

Dok građani čekaju konkretne mjere vlasti, posljedično zbog rasta inflacije raste i siromaštvo. Ograničenja marži u oba bh. entiteta sama po sebi nisu dala dovoljne rezultate, odnosno nisu značajno pomogla građanima. Građani su tražili konkretnije mjere, poput smanjenja PDV-a, ali je takva reakcija izostala. Međutim, u RS-u su, izgleda, odlučili na neki način olakšati građanima. Predstavnici trgovačkih lanaca u RS-u spremni su odreći se dijela profita na određene proizvode u korist građana. Akciju pod nazivom "Stop inflaciji" Crna Gora pokrenula je u ožujku, a tamošnji ministar financija tvrdi kako je ta zemlja u regiji i zbog te akcije imala najnižu inflaciju u travnju. Ministar trgovine i turizma RS-a Denis Šulić siguran je da će Vlada RS-a akciju podržati i maksimalno promovirati. - Vlasnici trgovačkih centara shvatili su da su inflatorna kretanja udar na građane, pogotovo na one koji imaju primanja ispod prosjeka - rekao je. Tvrdi kako su predstavnici trgovačkih lanaca na sastanku u Ministarstvu podržali inicijativu resornog ministarstva o društveno korisnim proizvodima, odnosno da se odreknu marži na određene proizvode. - Takvi proizvodi bit će označeni naljepnicom "društveno odgovorni proizvodi" i Ministarstvo trgovine će to promovirati u cilju smanjenja inflacije - dodao je Šulić. Sastanku je nazočio i predsjednik Područne gospodarske komore Banja Luka Goran Račić, koji za Srpskainfo potvrđuje da je ministar predstavnicima trgovačkih lanaca ponudio mogućnost potpisivanja sporazuma u kojem bi bili definirani proizvodi s nižim maržama u odnosu na redovite. Tvrdi kako vlasnici trgovačkih lanaca neće dobiti ništa zauzvrat, odnosno subvencije iz proračuna, već da je riječ isključivo o zajedničkoj kampanji o društveno odgovornom ponašanju u krizi.

Razlike u cijenama

Zahvaljujući sličnoj akciji Crna Gora, koja ima veći PDV, ima niže cijene prehrambenih proizvoda od BiH. U BiH kilogram krumpira stoji 2 KM, kruh 2,15 KM, pileći file 14 KM, mlijeko 2,60 KM, 10 jaja 4,30 KM, litra ulja 3,20 KM. U Crnoj Gori litra ulja stoji 1,08 eura (2,16 KM), mlijeko se može naći za 85 centi (1,70 KM), 10 jaja za 1,60 eura (3,20 KM). Sir edamer je već od pet eura (10 KM), kao i šunka, 100 grama kave je 80 ili 85 centi (1,70 KM).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?