Sve intenzivnije promjene

‘Tresu’ se većine, u Zenici ostaju hrvatski predstavnici, u Tuzli nužno poštovati legitimnost

lokalni izbori u bih
Dejan Rakita/PIXSELL
27.11.2020.
u 09:00

U trima županijama s bošnjačkom većinom trenutačno su na sceni procesi koji ljuljaju stabilnost vladajućih većina te nagovještavaju izbor novih vlada, pri čemu bi u dvije od tri nova izvršna vlast mogla biti bez SDA. U cijeloj toj priči hrvatske stranke okupljene u Hrvatski narodni sabor traže način da se čuje glas Hrvata, a to posebice vrijedi za Tuzlansku županiju u kojoj u Vladi nije bilo čak ni jednog Hrvata. Podsjećamo, u Vladi Tuzlanske županije “zaboravili” su imenovati ministra iz reda hrvatskog naroda zbog čega je utvrđeno kršenje Ustava Bosne i Hercegovine te je naloženo da to promijeni, piše Večernji list BiH. 

Poštivanje volje

Jedini logičan slijed, slažu se upućeni, bilo bi poštovati činjenicu da je HDZ BiH legitimni predstavnik Hrvata Tuzlanske županije, odnosno za njega je glasovao najveći broj predstavnika hrvatskog naroda te bi, sukladno tomu, ta stranka trebala dati ministra iz reda hrvatskog naroda.

No, budući da su brojne stvari u Bosni i Hercegovini nelogične, upitno je hoće li se poštovati ovaj princip. HDZ BiH je kroz razgovore tražio da u Vladu uđe njihov predstavnik kao legitimni predstavnik Hrvata TŽ-a te će to tražiti i dalje, no u ovom je trenutku nezahvalno prognozirati kakav će biti ishod situacije. “Zaborav” u imenovanju ministra Hrvata prilikom ustroja Vlade zapravo je tek jedan od primjera kakav odnos većina ima prema manjinskom, hrvatskom, narodu u ovoj županiji.

Na terenu mnogo toga zapravo pokazuje ignorirajući stav prema brojnim pitanjima od nacionalnog interesa, počevši do infrastrukturnih projekata pa do nedovoljne zastupljenost u institucijama sukladno popisu iz 1991. godine.

Kada je riječ o odnosu bošnjačkih političkih stranaka, trenutačno je u TŽ-u stanje takvo da bi SBB mogao izaći iz vlasti, a pojavile su se informacije kako bi SDA išao uz koaliciju s Pokretom demokratske akcije (PDA) u cilju zadržavanja trenutačne većine.

No, dobro obaviješteni izvori govore nam kako je bliža varijanta u kojoj bi PDA s drugim strankama, ali bez SDA, formirao većinu u Tuzlanskoj županiji.

No, za takvu varijantu potrebno je prvo vidjeti ishod političkih preslagivanja u dvije druge većinski bošnjačke županije, to su Zeničko-dobojska, kao i Sarajevska.

Nova većina

U objema, podsjećamo, stranke oporbe rade na ustroju županijskih vlada u kojima ne bi bilo SDA. Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, kazao je za Dnevni avaz kako je formirana nova većina te da su održani preliminarni pregovori, kao i da će za 10-15 dana biti poznata i nova službena većina, bez SDA i A-SDA. Objasnio je kako će buduću većinu činiti SDP, Nezavisni blok, SBB, DF Naša stranka, SBiH i, najvjerojatnije, HDZ kako bi imali komotnu većinu.

“Mi već imamo većinu, ali za vid svih građana županije ponuđen je i HDZ. Sada imamo bošnjačku većinu, ali stanovnici ove županije su i Srbi, i Hrvati, i Bošnjaci, pa ćemo pokušati da tu većinu čini i HDZ”, rekao je Kasumović. Kada je pak riječ o sarajevskoj županiji, na sceni su pripreme u kojima bi vlast preuzele stranke “četvorke”. Kako neslužbeno doznaje Klix.ba, Narod i Pravda, Naša stranka, SDP i NBL, uz podršku neovisnih skupštinskih zastupnika, žele nastaviti “tamo gdje je ova koalicija stranka zaustavljena”. Formalno-pravno, Vlada je pala onoga trenutka kada je premijer Mario Nenadić podnio ostavku, a sjednica Skupštine na kojoj će biti razmatrana ova ostavka sazvana je za 30. studenoga. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?