Susret katoličkih redovnika s pravoslavnim monasima

Trebinjske crkve odzvanjale uskrsnim pjesmama katolika i pravoslavaca

20.04.2017.
u 08:00

Sedamdesetak redovnica i redovnika koji djeluju na području Dubrovačke biskupije uputilo se u posjet monasima i monahinjama Srpske pravoslavne crkve koji žive na širem području Trebinja. S redovnicima i redovnicama išao je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a u Trebinju ih je dočekao vladika Grigorije Durić, episkop zahumsko-hercegovački i primorski. Redovnice i redovnici prvo su posjetili manastir svetih apostola Petra i Pavla nadomak Čičeva. Gosti iz Dubrovnika vidjeli su crkvu podignutu 1906. godine na temeljima crkve iz IV. stoljeća. Biskup Uzinić zahvalio je episkopu Grigoriju na pozivu i majci igumaniji na gostoprimstvu te napomenuo kako za sv. Pavla postoji tradicija da je bio i na Mljetu. Slijedili su zajednički doručak i druženje, a razmijenjeni su i prigodni darovi. Biskup je monahinjama za uspomenu darovao monografiju dubrovačke katedrale, a zauzvrat je, uz ostalo, dobio štolu i križ.

Dubrovački hodočasnici posjetili su i muški manastir Tvrdoš koji je posvećen uznesenju presvete Bogorodice. U sklopu prekrasno uređenoga okolnog prostora nalaze se i vinski podrumi koje su redovnici i redovnice obišli. Euharistijsko slavlje u katoličkoj katedrali rođenja Blažene Djevice Marije predvodio je biskup Uzinić, a na slavlju su bili i pravoslavni monasi i monahinje te vladika Grigorije. Dobrodošlicu svima poželio je župnik i biskupski vikar za Trebinjsko-mrkansku biskupiju don Ivo Šutalo.

U homiliji je biskup Uzinić skrenuo pozornost kako postoje oni koji su ostali kod Kristova groba, pa su Krista susreli i povjerovali u uskrsnuće, kao i oni koji su prazan grob zbog materijalnih i drugih interesa protumačili na svoj način.

U dvorani Centra za filozofiju i teologiju u Trebinju održana su dva predavanja, a moderator je bio predsjednik Centra o. Vladan Perišić koji je pozdravio sve nazočne. Predavači, s. Katarina Maglica, vrhovna glavarica sestara dominikanki Kongregacije svetih anđela čuvara iz Korčule i otac Vukašin Milićević, asistent na Grupi za sistematsko bogoslovlje Pravoslavnog bogoslovskoga fakulteta Univerziteta u Beogradu, govorili su o temi: “Misija Crkve u XXI. stoljeću”.

Dubrovačke redovnike i redovnice na objedu u eparhijskom domu ugostio je vladika Grigorije koji je, poželjevši im još jednom dobrodošlicu, kazao kako je u tom domu uvijek bilo katolika, ali nikada toliko. Za uspomenu na ovaj susret vladika je biskupu darovao posebno napravljen križ, a biskup je, uz veliko uskrsno jaje, episkopu darovao posudu iz ljekarne Samostana Male braće koja ove godine slavi 700. obljetnicu i sol iz Stona.

Slijedio je obilazak saborne crkve posvećene preobraženju Gospodnjem, koja je izgrađena u razdoblju od 1888. do 1908. godine, te Muzeja Hercegovine. Susret je završio posjetom Hercegovačkoj Gračanici, odnosno crkvi Blagovještenja koja predstavlja treću po redu repliku manastira Gračanica na Kosovu.

Nakon Uskrsa, koji su ove godine pravoslavci i katolici slavili na isti datum, pravoslavne crkve odzvanjale su uskrsnim pjesmama katolika i pravoslavnih vjernika, blagoslove su dijelili i episkop i biskup, a čestitke Uskrsa ili Vaskrsa su se izmjenjivale, piše Crkva na kamenu.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije